Nobelprijswinnaars: "Geef niet toe aan Greenpeace over gouden rijst"

In totaal 109 Nobelprijswinnaars hebben in een open brief alle regeringen wereldwijd opgeroepen om geen gehoor te geven aan de Greenpeace-campagne tegen genetische gemanipuleerde organismen (ggo's). De wetenschappers reageren daarmee op de bezwaren die de milieuorganisatie heeft geuit tegen "gouden rijst", een genetisch gemanipuleerde rijstsoort die ontwikkeld werd om een tekort aan vitamine A te bestrijden.
2008 IRRI.Some rights reserved.
Gouden en gewone rijst (vooraan). (Foto: International Rice Research Institute)

"Wetenschappelijke en regulerende agentschappen over de hele wereld hebben herhaaldelijk en consequent geoordeeld dat gewassen en voedingsmiddelen die door biotechnologie verbeterd werden, even veilig of zelfs veiliger waren dan degene die afkomstig zijn van een andere productiemethode", zo schrijven meer dan 100 gerenommeerde wetenschappers in hun open brief.

Ze vragen dan ook aan Greenpeace om de resultaten van de wetenschappelijke onderzoeken te erkennen en "de campagne tegen ggo's in het algemeen, en gouden rijst in het bijzonder, te laten vallen." Regeringsleiders krijgen het advies de Greenpeace-campagne te "verwerpen" en "alles toe doen wat in hun macht ligt" om "de toegang van landbouwers tot alle middelen van de moderne biologie" te vergroten.

De wetenschappers benadrukken dat de toegang tot ggo's cruciaal is omdat de voedselproductie tegen 2050 bijna moet verdubbelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de toenemende wereldbevolking. Ze onderstrepen ook dat wereldwijd 250 miljoen mensen kampen met een tekort aan vitamine A, vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen.

De tekst werd ondertekend door 41 winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Daarnaast prijken vooral Nobelprijswinnaarswinnaars Chemie (33) en Natuurkunde (25) op de lijst. Economie (8), Literatuur (1) en Vrede (1) zijn minder goed vertegenwoordigd. De Belgische winnaar François Englert staat niet op de lijst.

In een reactie stelt Greenpeace dat het niet bewezen is dat gouden rijst een efficiënte oplossing biedt voor het tekort aan vitamine A. Volgens Greenpeace levert gouden rijst risico's op voor het milieu, voor de menselijke gezondheid en voor de voedselzekerheid.

Meest gelezen