Compensatie voor kappen van bos bijna verdubbeld

De bijdrage die men moet betalen wanneer men gekapt bos compenseert met geld, gaat omhoog van 1,98 euro per vierkante meter naar 3,5 euro per vierkante meter. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt.

Wie bos wil kappen in Vlaanderen, moet zelf voor nieuw bos zorgen of geld neertellen voor de compensatie van het gekapte bos. Met die compensatie of bosbehoudsbijdrage wordt dan elders herbebossing gefinancierd. De financiële compensatie komt beduidend vaker voor dan compensatie in natura. In acht op de tien gevallen kiest men voor het betalen van een bijdrage.

Milieuverenigingen klagen al lang aan dat de bijdrage die betaald moet worden niet volstaat om ergens anders evenveel nieuw bos aan te leggen. Minister Schauvliege gaat nu op die kritiek in door de bosbehoudsbijdrage op te trekken. Die bijdrage lag in het verleden op 120 Belgische frank per vierkante meter en werd in 2001 zelfs nog verlaagd naar 1,98 euro per vierkante meter. Schauvliege trekt het bedrag nu op naar 3,5 euro per vierkante meter.

De minister doet ook een oproep voor  nieuwe bebossingsprojecten. "We willen het bosareaal in Vlaanderen niet alleen behouden, maar verder versterken met kwaliteitsvolle bebossingsprojecten", zegt Schauvliege.