Volg LIVE vanaf 11.50 uur: Brits-Franse herdenking 100 jaar Slag bij de Somme

Honderd jaar geleden begon de Slag bij de Somme. De Britten en Fransen herdenken dat samen bij het Britse Memoriaal voor de Vermisten in Thiepval in Noord-Frankrijk. Ter nagedachtenis van de Franse en Britse mannen, die dienden tijdens de Slag, wordt een herdenkingsdienst gehouden van 12 tot 1 uur. Deze Brits-Franse “hoogmis” komt er precies één week na de Brexit. De plechtigheid is live te volgen via Eén en via deredactie.be, van 11u50 tot 13u00.
This content is subject to copyright.

Op 1 juli 1916 om 8uur stormden de eerste 55.000 Britse en Franse soldaten uit de loopgraven bij de Somme. In de week voordien hadden de geallieerden ter voorbereiding van de aanval al 2,5 miljoen bommen afgevuurd op de Duitse linies.

Op de eerste dag van de Slag bij de Somme leed het Britse leger verbijsterende verliezen: 19.240 mannen kwamen om, 35.494 raakten verwond, 2.737 vermist of gewond. Nooit verloren de Britten meer mensen op een dag.

Gedurende de 141 dagen die de Slag duurde vielen aan beide zijden meer dan 1 miljoen slachtoffers, doden, gewonden en vermisten. Meer dan de helft aan de kant van de Britten en de Fransen.
 

Imperial War Museums

Gesneuvelde Britse soldaat, Frémicourt augustus 1916                (IWM Q42253)

Frontfoto: Britse troepen stormen uit de loopgraven op 1 juli 1916 (Getty Images)

10.000 gasten zullen de plechtigheid morgen in Thiepval bijwonen. De 8.000 Britten die zullen deelnemen, werden de voorbije maanden aangewezen via een loting.

Bij de hoge gasten zijn, met uitzondering van de koningin, de hoogste vertegenwoordigers van het Britse koningshuis, prins Charles en de hertogin van Cornwall, Camilla, en zijn zonen en schoondochter, William, Kate en Harry.

Verder ook de Britse en de Franse premier, David Cameron en Manuel Valls, de Ierse president Michael Higgins, de gewezen Duitse president Horst Köhler en hoge vertegenwoordigers van Australië, Canada, India, Nieuw-Zeeland, Pakistan en Zuid-Afrika, allemaal landen die aan de Slag deelnamen.
 

2014 Getty Images

Het Britse Memoriaal voor de Vermisten in Thiepval. Op de muren staan de namen van 72.191 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten. 90 % van hen kwamen om tussen juli en november 1916 (Getty Images).

De plechtigheid zal het verhaal vertellen van de Slag bij de Somme, met dagboekfragmenten, brieven en gedichten, muziek, hymnes en traditionals, in het Engels, Frans en Duits. Enkele van de teksten zullen door de hoge gasten gelezen worden.

De muziek zal gebracht worden door het BBC Symphony Orchestra, het Franse ‘La Musique principale de l’Armée de Terre’, Franse en Britse koren en militaire muziekkorpsen. 600 Franse en Britse schoolkinderen zullen bloemen leggen bij de 600 graven bij het Memoriaal voor de Vermisten van Thiepval.

De plechtigheid is georganiseerd door de Britse en Franse regering, de Royal British Legion en de Commonwealth War Graves Commission.

LIVE op Eén en deredactie.be, vrijdag 1 juli 2016, 11u50 tot 13u00
Commentaar: Ivan Ollevier

 

Meest gelezen