Abou Jahjah wordt dit jaar de eerste "Zomergast"

Dyab Abou Jahjah wordt de eerste gast van "Zomergasten", het veelbesproken programma op de Nederlandse VPRO. Een opmerkelijke keuze, want de Belgisch-Libanese activist was onlangs het onderwerp van een verhit debat bij uitgeverij De Bezige Bij.

"Abou Jahjah heeft veel interessante ideeën over de huidige tijd", zegt eindredacteur Jurgen van Uden in De Volkskrant. "Over immigratie en globalisering bijvoorbeeld. Hij woont in Brussel en kent de stad van binnen en van buiten. Wat daar gebeurt op gebied van radicalisering, terrorisme en de EU is relevant voor ons allemaal."

Abou Jahjah was onlangs nog het onderwerp van een verhit debat bij De Bezige Bij. Sommige auteurs stapten op omdat ze het niet nemen dat de uitgeverij binnenkort het boek van Abou Jahjah publiceert. Zij vinden zijn antizionistische standpunten veel te controversieel.

Van Uden weet dat hij met Abou Jahjah een gast uitnodigt die controverse oproept. Maar net dat kan boeiend zijn. "We willen met onze gasten iets zeggen over de samenleving van nu. Ook als je het niet eens bent met wat een gast zegt, kan dit interessant zijn."

In "Zomergasten", dat dit seizoen gepresenteerd wordt door journalist Thomas Erdbrink, krijgt een gast drie uur de tijd om zijn wereldbeeld en levensverhaal te duiden aan de hand van beeldfragmenten. Abou Jahjah heeft een uitstekend "beeldgeheugen", vindt eindredacteur Van Uden. "Uit de gesprekken die we met hem hebben gevoerd, bleek dat hij zijn verhaal goed kan staven met fragmenten. Hij is een goede verteller. Een ideale zomergast eigenlijk."

De naam van Abou Jahjah is als laatste aangekondigd, maar hij komt wel al als eerste aan de beurt, op 31 juli. In totaal zijn er dit jaar zes zomergasten, onder wie nog een andere Belgische, schrijfster Griet Op de Beeck.

Meest gelezen