Nachtegaal Florence + The Machine sluit Werchter 2016 af

De Britse band Florence + The Machine heeft Rock Werchter 2016 afgesloten. Zangeres Florence Welch loste de torenhoge verwachtingen als headliner op de laatste festivaldag meer dan in met een vocaal ijzersterke prestatie, tijdens het allerlaatste optreden van haar uitgebreide tournee.

Anderhalf jaar is Florence Welch met haar groep op tournee geweest. Voor haar allerlaatste optreden heeft de flamboyante zangeres een bijzonder opvallende outfit gekozen nl. een knalrode doorkijkjurk in voile met franjes. Die zetten Welch' geliefde balletbewegingen uitstekend in de verf, maar de jurk is tegelijk nietsverhullend. Een outfit voor durvers, met tientallen spots op je gericht, en geregeld een stevige streep tegenlicht. Ook de achtergrond (een felroze discobal) mag duidelijk gezien worden.

Vocaal is er op Welch niets aan te merken. Hoog, laag: hoe snel ze ook over het podium raast: qua toonvastheid wankelt ze geen moment. En ondertussen waagt ze zich afwisselend aan sprintjes, tamboerijnmomenten en balletbewegingen.

De set vanavond is een aaneenschakeling van de hits uit hun verschillende albums. "Ship to wreck" zit helemaal vooraan. Tijdens "Raise it up" worden tientallen festivalgangers -op aansturen van Welch zelf- op de schouders van hun vrienden gehesen. "Shake it out" is een warme oproep "om het luidste en beste koor van onze hele tournee te zijn".

Van verveling is noch visueel noch muzikaal sprake. Toch is de massa op de wei aanzienlijk uitgedund, hoewel de regenwolken al lang uit Werchter zijn verdwenen. In "Delilah" verdwijnt Welch even uit het zicht, door een overijverige rookmachine. "How big, how blue, how beautiful" is een langgerekte ode aan de liefde "voor iedereen en overal". De warme oproep van Welch om "die verdome smartphone even aan de kant te laten" wordt vrij goed opgevolgd.

In de tweede helft blikt Welch even terug op de beginjaren van de groep. "Zeven jaar geleden kwam onze eerste plaat uit. Negen jaar geleden begonnen we te spelen met onze groep. Ik had nooit durven denken dat we ooit voor zo'n menigte zouden staan", klinkt het. De oudere nummers worden van alle franjes ontdaan, in sobere versies ondersteund door harp.

De wervelende dansnummers zitten helemaal aan het einde. Tijdens "Spectrum" haalt Welch er een passend accessoire bij. Ze steekt een regenboogvlag in de lucht, tot groot jolijt van het publiek. Via  een luid meegezongen "You've got the love" gaat het naar "Dog days are over", waarop Welch haar publiek nog een laatste keer aanmoedigt om met een willekeurig item te zwaaien. Met "What kind of man" gaat Werchter het afscheidsvuurwerk in. Rock Werchter editie 2016 zit er helemaal op.