"Het is niet iets waar ik bewust mee bezig ben"

Ze wordt beschouwd als een van de stijlvolste prinsessen. In jaarlijsten pronkt ze vaak aan de top en geeft ze zelfs actrices en zangeressen het nakijken. Dat maakt dan ook dat vele ogen, waar ze ook verschijnt, op haar gericht zijn. Toch blijft prinses Mary van Denemarken, echtgenote van kroonprins Frederik en moeder van 4 kinderen, eerder bescheiden wanneer naar haar gerefereerd wordt als "rolmodel". Zo vertelde ze aan de Australische editie van het lifestyletijdschrift Vogue.

"Ik vind het moeilijk om over mezelf te praten als rolmodel. Omdat die juist gedefinieerd worden door een ander individu. Wat zij zien in die persoon, wat hen een doel geeft of een inspiratiebron is, dat maakt die andere persoon tot een voorbeeld voor hen."

"Het is dan ook niet iets waar ik bewust over nadenk. Maar tegelijkertijd ben ik bewust van de rol die ik speel en de verantwoordelijkheid die daaraan vasthangt. Als ik anderen kan inspireren of als anderen iets in me zien wat hen kan motiveren, dan is dat een groot compliment."

"Ik geef toe dat ik niet goed ben in het aanvaarden van lofbetuigingen. Ik ben nogal perfectionistisch ingesteld. Als ik een groep toegesproken heb, dan heb ik de neiging om me achteraf te focussen op het gedeelte wat niet echt goed zat, in plaats van op datgene wat wel goed overkwam."

"Mijn rol beperkt zich niet tot alleen maar een stem zijn voor degene die geen stem hebben. Maar ik wil ook een katalysator zijn om mensen en zij die in een discussie een rol spelen samen te brengen. Om zo oplossingen te zoeken voor uitdagingen die zich aanbieden, of het nu op sociaal, economisch of op het vlak van milieu is."

Midden mei was prinses Mary nog een van de drijvende krachten achter de wereldconferentie "Women deliver", waar onder meer de rechten van vrouwen centraal stonden.

lees ook