NAVO-landen verhogen budget, België met rode kaken naar NAVO-top

Voor het eerst in jaren hebben de Europese NAVO-lidstaten en Canada hun defensiebudget opgetrokken. België zit echter nog steeds in de dalende trend en is de op een na slechtste leerling. Premier Charles Michel (MR) trekt eind deze week dus met een slecht rapport naar de NAVO-top in Warschau.

In 2015 stegen de uitgaven van de Europese NAVO-lidstaten en Canada gemiddeld met 0,6 procent. Voor dit jaar wordt zelfs een stijging met drie procent voorspeld. Dat blijkt uit een rapport dat de NAVO heeft gepubliceerd. De uitgaven van de Verenigde Staten worden buiten beschouwing gelaten, omdat Washington qua uitgaven er met kop en schouders boven uitsteekt.

Een stijging dus, na jaren van dalende uitgaven. Een duidelijke trendbreuk. Maar België blijft achterop hinken. Voor dit jaar zullen onze defensie-uitgaven slechts 0,85 procent van het bruto binnenlands product uitmaken. Op de NAVO-top in 2014 werd een streefcijfer van twee procent vooropgesteld. Enkel Luxemburg - dat op militair vlak verwaarloosbaar is - doet slechter.

"We zitten op de goede weg, maar sommige bondgenoten blijven snoeien in hun defensiebudgetten", tekende NAVO-topman Jens Stoltenberg vandaag op. Hij noemde België niet bij naam, maar de vingerwijzing was duidelijk.

Druk opvoeren in aanloop naar NAVO-top

Dat de NAVO nu komt met een rapport - op enkele dagen voor de top in Warschau -, is niet toevallig. De organisatie wil duidelijk de bakens uitzetten en de duidelijke cijfers op tafel leggen om de druk op te voeren.

22 NAVO-landen zullen in Warschau goede cijfers kunnen voorleggen: zij doen hun uitgaven in reële termen stijgen. Samen goed voor acht miljard euro. "Maar het beeld is verdeeld, sommige landen blijven snoeien", aldus topman Stoltenberg.

Een van die snoeiende landen is dus België, maar premier Michel trekt wel niet met volledig lege handen naar de NAVO-top. De ministerraad keurde vorige week de strategische visie voor het leger goed. Daarin staat dat Defensie de komende 15 jaar 9,2 miljard euro mag investeren in nieuw materieel. De regering hoopt zo de NAVO-partners te kunnen overtuigen dat het wel de goede kant op gaat met ons land.

"Trekken met een sterk engagement naar Warschau"

"De strategische visie is een zeer mooi en sterk engagement dat we aan de NAVO zullen kunnen voorleggen", klinkt het bij het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Op termijn moeten naar een aandeel van 1,2 tot 1,5 procent van het bbp gaan, we zullen daarmee in de Europese middenmoot zitten. Dat is realistischer dan de grens van twee procent."

In elk geval kwam de strategische visie van onze regering te laat voor het recentste rapport van de NAVO. Vraag is of en in welke mate premier Michel de NAVO daar mee zal kunnen overtuigen. Hij geeft morgen in de Kamercommissie Defensie uitleg bij de strategische visie en het NAVO-rapport.

Meest gelezen