Politie extra waakzaam op nationale feestdag

De politie zal dit jaar tijdens de vieringen naar aanleiding van de nationale feestdag extra waakzaam zijn. Dat is vandaag gezegd tijdens de voorstelling van de geplande activiteiten op 21 juli. Aan het programma zelf verandert er weinig.

"We beseffen dat dit een speciale periode is. Natuurlijk is iedereen welkom en we hopen ook dat het publiek in groten getale komt vieren. Maar als je zakken en tassen thuis kan houden, dan maak je het ons wel makkelijker", zegt korpschef Guido Van Wymeersch. Er zal zichtbaar gefouilleerd worden en afhankelijk van de drukte en activiteiten kunnen toegangen afgezet of omgeleid worden.

Het Feest in de Warande vindt plaats van het Justitiepaleis tot aan het Warandepark. De Regentschapsstraat wordt ingenomen door verschillende standjes en folkloristische parades, op de Zavel komt het veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken en het Poelaertplein wordt ingepalmd door het politiedorp van de federale en lokale politie. Alle publieke instellingen en musea zullen op 21 juli eveneens geopend zijn.

Naar jaarlijkse gewoonte is er om 16 uur het burgerlijk en militair defilé. Dat is dit jaar een hulde aan de hulpdiensten die tijdens de aanslagen in België dienst deden. Voor het eerst neemt ook de douane deel. Om 23 uur is er het traditionele afsluitende vuurwerk op het Paleizenplein. Het publiek zal enkel toegang hebben via het Koningsplein en de Koningsstraat.

De festiviteiten starten al op 20 juli met de 14e editie van het Bal National op het Vossenplein en een Prelidiumconcert in Bozar.