"Speciaal voor een liberaal, maar ik heb het mijn moeder beloofd"

U bent misschien al met vakantie, maar voor onze volksvertegenwoordigers is het nog even wachten. In de wandelgangen van het parlement polst Villa Politica-redactrice Astrid Roelandt naar hun zomerplannen. En dat levert soms verrassende verhalen op. Verhalen die vanaf vandaag worden uitgezonden in het Radio 1-programma "De Ochtend'. Francesco Vanderjeugd (Open VLD) bijt vandaag de spits af.
Francesco Vanderjeugd, samen met zijn moeder Christine

U hoorde vast al eens van hem: de jongste burgemeester van het land, of misschien wel “die kapper uit Staden". Sinds 2014 zit de nu 28-jarige Francesco Vanderjeugd in het Vlaams Parlement voor Open VLD. Een liberaal dus, al had het evengoed anders kunnen uitdraaien, want Vanderjeugd groeide op in een zeer gelovige familie. Deze zomer keert hij terug naar de plek waar hij jaren geleden op vakantie ging: Lourdes.

"Speciaal voor een liberaal, inderdaad," grinnikt Francesco Vanderjeugd. "Maar ik heb het aan mijn moeder beloofd." Francesco's moeder Christine (64) sukkelt al heel haar leven met haar gezondheid. Recent kwam daar ook nog een trombose bij. Eten gaat moeilijk, praten steeds moeizamer. "Ik zie haar toestand eigenlijk zienderogen achteruitgaan."

De moeder van de liberaal is altijd een zeer praktiserend katholiek geweest, en wou al een tijdje terug naar het Franse bedevaartsoord. "Vorig jaar zijn we voor het eerst nog terug gegaan, en dat was eigenlijk een schitterende ervaring. Ik heb haar toen beloofd om dat -zo lang ze nog kan- elk jaar te herhalen met haar."

"Dit nemen ze ons niet meer af"

En dus trekken moeder en zoon er binnenkort samen op uit, enkel met hun tweetjes. "In het dagelijkse leven hebben we het altijd zo druk. Een bezoekje aan je moeder staat dan niet altijd bovenaan je prioriteitenlijst. Haar elke dag zien, dat is zelfs onmogelijk." Maar in Lourdes zullen moeder en zoon intens samenleven. "We zullen een kamer delen, en ze zal ook heel wat hulp nodig hebben: ik zal haar moeten wassen, aankleden... Die momenten samen nemen ze ons alvast niet meer af, mocht het ooit niet zo positief aflopen."

"Niet de leukste dingen"

Maar het is niet enkel mama Christine die in haar nopjes is. Ook Vanderjeugd zelf voelt zich goed in Lourdes. "Het gaf mij een enorme rust, om even weg te zijn van alles. Het was ook een soort van bezinning voor mij, want als je daar bent zie je nu eenmaal niet de leukste dingen. Je ziet mensen die zeer zwaar ziek zijn. Zo ziek dat zelfs mijn moeder haar eigen toestand relativeerde," aldus Vanderjeugd.

"Het voelt wel vreemd aan natuurlijk, als je volwassen mensen uren ziet aanschuiven aan een grot, om het heilige water dat uit die grot sijpelt op zich te sprenkelen, bijvoorbeeld met een kruisje. Maar het  is uniek om te zien dat mensen daar zo'n kracht uit halen. Ik ben geen praktiserend katholiek meer, maar ik ga zeker niemand zijn geloof afbreken."

Francesco's moeder moet nog even geduld uitoefenen, tot na 11 juli, wanneer het Vlaams Parlement zijn deuren sluit. "Maar ik kan u verzekeren, ze kijkt er al enorm naar uit!"

Ook de nonnetjes zien Francesco Vanderjeugd graag komen