Clinton handelde te goeder trouw, maar was "extreem nonchalant" met e-mails

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft na een jaar het onderzoek naar mogelijke lekken in het e-mailverkeer van Hillary Clinton afgerond. De zaak wordt nu overgemaakt aan Justitie. Volgens FBI-directeur James Comey ging Clinton bijzonder onachtzaam te werk maar overtrad ze de wet niet bewust. "Ik acht het onwaarschijnlijk dat de zaak voor het gerecht zal komen."
Cliff Owen

Hillary Clinton wordt ervan verdacht dat ze van 2009 tot 2013, tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, gebruik maakte van privéservers om e-mails te versturen en op te slaan. Op die manier zou geheime informatie aan mogelijk vijandige actoren zijn blootgesteld. Het FBI voerde een jaar lang onderzoek naar de aantijgingen. Clinton zelf, die eind juli normaal gezien als Democratische presidentskandidaat zal worden voorgedragen, stond de FBI afgelopen zaterdag urenlang te woord over de zaak.

Volgens FBI-directeur James Comey werd het onderzoek bijzonder nauwkeurig gevoerd en ondervonden de onderzoekers geen druk van buitenaf. Clinton maakte tijdens haar ambt gebruik van verschillende mailservers. Van de bundel van 30.000 e-mails die bestudeerd werden, bevatten er 110 op het moment dat ze verstuurd of ontvangen werden geheime informatie, aldus Comey.

"Veiligheidscultuur totaal afwezig"

Maar er zijn ook verschillende duizenden e-mails gevonden die Clinton niet had overgemaakt, blijkt nu. Drie daarvan bevatten gevoelige informatie. De advocaten van Clinton die door haar e-mails gingen, zijn echter niet met opzet in de fout gegaan, klinkt het. De FBI vond ook geen duidelijk bewijs dat Clinton of haar collega's de wet bewust overtraden.

Wel is gebleken dat er "extreem nonchalant" werd omgegaan met e-mails. "De medewerkers van de minister hadden moeten weten dat de server niet geschikt was voor de mails. Er was een totaal gebrek aan een veiligheidscultuur op het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Geen proces

Comey benadrukte dat er geen onmiddellijk bewijs was gevonden dat het persoonlijke e-maildomein van Clinton daadwerkelijk gehackt werd. "Maar het is mogelijk dat vijandige spelers toegang gekregen hebben tot Clintons persoonlijke mails."

FBI heeft het onderzoek naar de zaak nu afgerond en overgemaakt aan het ministerie van Justitie. Het advies daarbij is om Clinton niet aan te klagen. Volgens Comey is de kans dan ook klein dat Clinton zal worden vervolgd. "Geen enkele redelijke procureur zal hier een zaak van willen maken."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Nog geen twee uur nadat de donkere wolk over haar campagne was verdreven, was Clinton al met president Obama onderweg naar Charlotte, North Carolina, om er voor het eerst samen campagne te voeren. Uitgebreide reacties op het beëindigen van het FBI-onderzoek kwamen er niet.

In de entourage van Clinton viel te horen dat ze "tevreden" waren met de aanbeveling om haar niet te vervolgen. "Zoals de minister al geruime tijd zegt, was het fout om om haar persoonlijke e-mails te gebruiken. Wij zijn blij dat deze zaak nu uitgeklaard is", klonk het in een verklaring van haar woordvoerder.

Ook het Witte Huis liet weten dat de president niet met Clinton over de zaak zou spreken. Clinton en Obama vlogen samen in Air Force One naar Charlotte. Of er tijdens de korte vlucht inderdaad niet over het onderwerp werd gesproken, valt nog te betwijfelen. Maar tijdens de rally zelf repte Clinton noch Obama tijdens hun speech over de affaire.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu