Deelnemers toelatingsexamen geneeskunde zullen examen online kunnen inkijken

De deelnemers aan het toelatingsexamen voor de opleidingen van arts en tandarts, zullen in september voor het eerst de mogelijkheid krijgen om hun eigen examen online in te kijken. Dat heeft Jan Eggermont, de voorzitter van de examencommissie, laten weten.

5.034 studenten zijn om 9.30 uur begonnen aan het toelatingsexamen voor de opleidingen arts en tandarts. In totaal waren 5.713 studenten ingeschreven, maar uiteindelijk is ruim een tiende daarvan niet opgedaagd.

Uit de statistieken blijkt ook dat iets meer dan twee op de drie deelnemers vrouwen waren. Voorts valt op dat er 548 mensen met een buitenlandse nationaliteit hebben meegedaan aan het toelatingsexamen. Onder hen bevinden zich ook 389 Nederlanders. De resultaten van het toelatingsexamen worden volgende week bekendgemaakt.

Op dinsdag 30 augustus is er ook nog een tweede sessie van het toelatingsexamen. Inschrijven daarvoor kan tussen 13 juli en 1 augustus.

Vergelijken met antwoordsleutel

Nieuw is dat de kandidaten in september, na de bekendmaking van de resultaten van de twee examensessies, voor het eerst de mogelijkheid krijgen hun examen online in te kijken.

"Tot vorig jaar moesten de studenten naar het ministerie komen als ze hun examen wilden inkijken", zegt Jan Eggermont. "Nu zullen ze in september gedurende een tiental dagen de mogelijkheid krijgen om hun eigen antwoorden online te bekijken en ze te vergelijken met de antwoordsleutel.

Extra kwaliteitscontrole

Een andere wijziging is dat er, na de betwistingen in 2014, nogmaals een extra kwaliteitscontrole is ingevoerd bij het opstellen van de vragen. Een lector heeft daarbij nagegaan of de opgestelde vragen wel in overeenstemming zijn met bijvoorbeeld de leerplannen in het secundair onderwijs.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wenste de deelnemers vanochtend alvast succes in een tweet: "Succes aan alle 5713 deelnemers aan eerste sessie van vernieuwd toelatingsexamen voor (tand)arts. Hoofd koel houden!"