Franse onderzoekscommissie pleit voor eengemaakte antiterreurdienst

De Franse parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen in Parijs pleit voor een eengemaakte Franse antiterreurdienst. De commissie besluit immers dat de verschillende Franse diensten die nu met terrorisme bezig zijn, naast elkaar werken.
AFP or licensors

"Nu is er een wirwar van allerlei Franse overheidsdiensten die bezig zijn met terrorisme en die bovendien gebrekkig samenwerken", zegt Frank Renout, VRT-correspondent in Parijs. "Daarom willen ze nu een eengemaakte organisatie."

De gebrekkige samenwerking en informatie-uitwisselling is niet het enige argument voor de nieuwe eengemaakte dienst. "Uit gesprekken met inlichtingendiensten in de Verenigde Staten en Israël blijkt dat die landen in Frankrijk geen aanspreekpunt hebben voor terrorisme. Ze weten niet wie ze in Frankrijk waarvan op de hoogte moeten brengen." De eengemaakte dienst moet dat probleem uit de wereld helpen.

Op 13 november vorig jaar vielen 130 doden bij verschillende aanslagen in Parijs, waaronder het Stade de France en een optreden in de zaal Bataclan, maar ook op tal van terrasjes van cafés waar mensen zaten te eten en drinken. De onderzoeks­commissie benadrukt wel dat een betere samenwerking tussen de verschillende Franse overheidsdiensten de aanslagen niet had vermeden.

Jambon wil rapport van Belgische onderzoekscommissie afwachten

Gisteren raakte al bekend dat de Franse politie scherp uithaalt naar de Belgische inlichtingendiensten in het rapport, omdat die hadden nagelaten door te geven dat Salah Abdeslam was geradicaliseerd. Hierdoor zouden Franse gendarmes -die hem net na de aanslagen in Parijs aan de grens hadden tegengehouden- hem hebben laten gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft intussen gereageerd op de harde kritiek aan het adres van de Belgische inlichtingendiensten. 

"In zo'n samenwerking van politiemensen zal je altijd zaken vinden die goed lopen en zaken die beter hadden gekund. Achteraf is het makkelijk om de geschiedenis te herschrijven. Ik merk alleen maar dat we op het terrein, en ook met het gemeenschappelijk onderzoeksteam met Frankrijk, schitterend werk doen. Er is heel veel vooruitgang geboekt, er zijn veel arrestaties gebeurd. De samenwerking met Frankrijk op het terrein verloopt goed." Jambon verwijst ten slotte naar onze eigen onderzoekscommissie. "We zullen na onze onderzoekscommissie kijken welke maatregelen genomen moeten worden."