Liam Fox wordt al zeker niet de nieuwe Britse premier

Liam Fox, de vroegere Britse minister van Defensie, komt niet langer in aanmerking voor het leiderschap van de Britse Conservatieven. Fox haalde in de eerste stemronde maar 16 stemmen en valt dus af. Favoriet Theresa May won zoals verwacht met ruime voorsprong de eerste stemronde. De verkiezing van de nieuwe partijleider/premier gebeurt gefaseerd. Eerst mogen de parlementsleden zich uitspreken, de leden kiezen pas in de laatste ronde mee.
AP2011

165 Conservatieve parlementsleden brachten een stem uit op May. Een overtuigende overwinning, want de tweede in de rij, staatssecretaris voor Energie Andrea Leadsom haalde maar 66 stemmen. Leadsom, in een vorig leven bankier, behoort tot het rechtse kamp van de partij. May vertegenwoordigt het gematigde kamp en wordt eerder beschouwd als een liberaal. Zij stemde ook voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie.

Michael Gove, die samen met Boris Johnson het Leave-kamp aanvoerde tijdens de brexit-campagne, eindigde derde met 48 stemmen. Hij wordt op de hielen gezeten door Stephen Crabb, de staatssecretaris voor Werk en Pensioenen, die 34 stemmen behaalde.

De uitschakeling van Fox is geen verrassing. De 54-jarige arts van opleiding kwam in 2009 in opspraak bij een schandaal rond kostennota's. In 2011 moest hij aftreden als minister van Defensie na beschuldigingen dat hij een vriend en tevens lobbyist toegang gegeven had tot het ministerie en had meegenomen op buitenlandse dienstreizen. Hij werd algemeen beschouwd als een outsider.

De Britse Conservatieven moeten een nieuwe leider kiezen na het ontslag van premier David Cameron. Hij gooide na de bekendmaking van de uitslag van het EU-referendum op 24 juni de handdoek in de ring.

De volgende stemronde vindt nu donderdag al plaats. Uiteindelijk zullen alle 150.000 leden van de Conservatieve partij zich mogen uitspreken voor een van de twee laatst overgebleven kandidaten. De finale uitslag wordt op 9 september bekendgemaakt.