Nieuw biljet van 50 euro voorgesteld

De Europese Centrale Bank heeft het nieuwe biljet van 50 euro voorgesteld. Het biljet van 50 euro is het vierde dat vernieuwd wordt sinds de invoering van de eenheidsmunt. Eerder kregen de biljetten van 5, 10 en 20 euro al een make-over.
AFP or licensors

Het nieuwe biljet bevat meer veiligheidskenmerken dan het huidige, wat valsmunters moet ontmoedigen. Als men het nieuwe 50 eurobiljet tegen het licht houdt, is een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa te zien. De glanzend afgedrukte waarde "50" op de voorzijde verandert van smaragdgroen in diepblauw als men het biljet kantelt. De grondkleuren, oranje/bruin, veranderen niet.

Het nieuwe biljet zal op 4 april 2017 in omloop worden gebracht. Het biljet van 50 euro is het meest gebruikte binnen de eurozone: er circuleren meer dan 8 miljard stuks, of zowat 45 procent van alle biljetten die in omloop zijn. De oude 50 eurobriefjes blijven ook na april volgend jaar een geldig betaalmiddel. Ze zullen wel geleidelijk uit circulatie worden gehaald door de ECB.

Later zullen ook nog de briefjes van 100 en 200 euro worden aangepast, het biljet van 500 euro wordt afgeschaft.

AFP or licensors