Ook in Oost-Vlaamse provincieraad bijzondere commissie over Optima

Meerderheid en oppositie gaan ook in de Oost-Vlaamse provincieraad een Optima-commissie oprichten. Ze reageren daarmee op de commotie over gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD).
James Arthur Photography

Zowel Groen als N-VA was eind vorige week vragende partij voor zo'n bijzondere commissie, nadat gebleken was dat Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) niet alleen als bestuurder van Optima Group een gesprek voor een termijnbelegging bij de noodlijdende bank faciliteerde, maar vorig najaar ook een brunch liet sponsoren door projectontwikkelaars. Dat laatste deed hij samen met zijn partijgenoot en provincieraadslid Marc De Buck, voorheen nog gedeputeerde en ook voorzitter van de provincieraad.

De fractievoorzitters van zowel de meerderheidspartijen CD&V, SP.A en Open VLD, als de oppositiepartijen N-VA, Groen en Vlaams Belang verklaren zich nu akkoord om een bijzondere commissie op te richten. Tegen het eind van de zomer willen ze een voorstel doen aan het "bureau".

"Over de modaliteiten en dergelijke moet nog gesproken worden", zegt N-VA-fractievoorzitter Jeroen Lemaitre. "Maar ik denk dat de commissie enerzijds feiten moet onderzoeken, en anderzijds aanbevelingen moet doen over het deontologisch handelen."

Nadat alle partijen eind vorige week hadden ingestemd met een onderzoekscommissie op federaal niveau, en Gentse gemeenteraadsleden donderdag al voor de eerste keer bijeenkomen in hun "Optima-commissie" (met beperktere bevoegdheden), is er nu dus een derde politiek niveau waar mogelijke belangenvermenging van politici en het zakenleven onder de loep wordt genomen.