Oostenrijkers in oktober opnieuw naar stembus voor presidentsverkiezingen

Op 2 oktober kunnen de Oostenrijkers voor de tweede keer naar de stembus om een president te kiezen. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka gezegd. De nieuwe datum volgt nadat het Grondwettelijk Hof vrijdag had beslist dat de presidentsverkiezingen van 22 mei moesten worden overgedaan.
AFP or licensors

Volgens het Grondwettelijk Hof, het hoogste rechtsorgaan in Oostenrijk, zijn er bij het tellen van de per brief uitgebrachte stemmen te veel onregelmatigheden gebeurd. Zo werden de stemmen in de meeste districten te vroeg of zonder het nodige toezicht geteld. De voorzitter van het hof benadrukte wel dat er geen gevallen van fraude of manipulatie werden vastgesteld.

Het arrest was goed nieuws voor de extreemrechtse FPÖ, wiens kandidaat Norbert Hofer nipt de duimen moest leggen voor de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen (zie foto). Het verschil tussen de twee kandidaten bedroeg nauwelijks 30.863 stemmen. Het was ook de FPÖ die de uitslag van de presidentsverkiezingen had aangevochten.

Van der Bellen zou normaal gezien op 8 juli de eed afleggen als president. Een driekoppig voorzitterschap van de Nationale Raad (vergelijkbaar met de Kamer), waar ook Hofer deel van uitmaakt, neemt voorlopig de veeleer ceremoniële functie van staatshoofd waar.