"FSMA en Nationale Bank veroorzaakten faillissement Optima Bank"

Het faillissement van Optima Bank werd veroorzaakt door de FSMA (toezichthouder op de financiële sector) en de Nationale Bank. Dat zegt de voormalige topman van Optima Bank, Jeroen Piqueur, in Knack. "Onze bankvergunning werd ingetrokken, zonder dat we ons konden verdedigen."
Jasper Jacobs

Optima Bank werd op 15 juni failliet verklaard. Het zit Piqueur hoog dat zijn stem daarbij onvoldoende is gehoord. "We kregen zelfs geen kans op enig wederwoord. Dat is een absolute schande. Stel u voor dat een renner de Mont Ventoux beklimt, en 10 meter voor de streep schieten ze zijn banden lek. Dat is met Optima Bank gebeurd."

Piqueur is verontwaardigd: "De woordvoerder van FOD Financiën, Francis Adyns, kondigde het faillissement dagen voordien publiek aan. Het is toch ongelooflijk dat een ambtenaar zoiets doet?" En ook: "Gouverneur (van de Nationale Bank) Jan Smets mag tijdens een hoorzitting in het parlement spreken, maar de bank waarover het gaat wordt niet gehoord, ook dat is een schande."

Strafklacht tegen gouverneur

Vanaf 2014 moest Optima van de Nationale Bank haar bankactiviteiten afbouwen omdat ze niet rendabel waren. Volgens Piqueur verliep die afbouw goed, tot de bankvergunning door de Nationale Bank werd ingetrokken. De Nationale Bank deed dat omdat er geld uit de bank werd gesluisd, maar Piqueur ontkent dat. Hij overweegt om een strafklacht in te dienen tegen Jan Smets.

Picqueur ontkent in het interview heel fel dat hij in de fout ging. En daarbij krijgen ook de leden van het directiecomité een veeg uit de pan. "De bankwet verbiedt dat Jeroen Piqueur als hoofdaandeelhouder zitting heeft in het directiecomité. Hoe kan ik dan verantwoordelijk zijn voor eventuele fouten als de bankwet mij verbiedt om een uitvoerende taak te vervullen binnen de bank?"

Picqueur is duidelijk: "Het directiecomité nam alle beslissingen." En nog: "Ik mocht op die vergaderingen zelfs niet aanwezig zijn. Het directiecomité stuurt het bedrijf aan en de directeuren zijn inderdaad de hoofdverantwoordelijken. Let op, ik beschuldig niemand, zeker niet zolang de voltallige directie van de bank zich niet heeft kunnen verdedigen tegen die aantijgingen van onregelmatigheden. Maar als er al onregelmatigheden waren, dan zijn ze in elk geval niet mijn schuld, daar wil ik duidelijk in zijn."