Bevlogen Frans Timmermans schiet met scherp op eurosceptici

Frans Timmermans, de eerste vicepresident van de Europese Commissie, heeft in het Europees Parlement een gepassioneerd pleidooi gehouden voor de Europese democratie. Timmermans ging door het vuur voor de belaagde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maar was ook bijzonder scherp voor zij die de Europese instellingen kapot willen maken.

"De laatste maanden zijn we hier blijkbaar iets uit het oog verloren", begon Timmermans zijn redevoering. "En dat is dat 751 Europeanen verkozen zijn om rechtstreeks burgers uit 28 verschillende landen te vertegenwoordigen, met al hun verschillen en diverse zienswijzen. Maar jullie komen hier allemaal in dit halfrond samen om te zoeken naar een meerderheid en beslissingen te nemen. Dat is de essentie van de representatieve democratie, dat jullie bij meerderheid beslissen."

"Het Britse volk heeft net hetzelfde gedaan", vervolgde Timmermans. "Het heeft bij meerderheid beslist om de Europese Unie te verlaten. Die beslissing moet worden gerespecteerd. Maar op dezelfde manier hadden diegenen die hier jarenlang alleen maar hebben staan schreeuwen meer respect moeten hebben voor de meerderheid in dit parlement want de beslissingen ervan zijn net zo legitiem."

De Nederlander riep de aanwezige parlementsleden op om hun mandaat met trots te dragen. "Laat je democratisch mandaat niet belachelijk maken. Kom ervoor op, want jullie zijn de vertegenwoordigers van meer dan 500 miljoen mensen. Laat hen je niet wijsmaken dat je het volk niet vertegenwoordigt."

Juncker verdient respect van dit parlement

Timmermans liet ook duidelijk verstaan wat hij vond van die parlementsleden die vroegen om het ontslag van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Dat is politiek zwak, moreel bedenkelijk en intellectueel lui. Is dat echt het enige wat jullie kunnen aanbieden: vernietiging ter wille van de vernietiging, in de plaats van iets op te bouwen voor jullie burgers."

"Als een iemand in dit parlement zeer nauwkeurig geluisterd heeft naar de meerderheid en zijn voorstellen en prioriteiten daarop afgestemd heeft, dan is het wel Jean-Claude Juncker. Daarvoor verdient hij het respect van dit parlement."

Uithaal naar Farage en eurosceptici

Timmermans kon niet alleen op luid applaus rekenen. Af en toe klonk er ook boegeroep. Toen hij verwees naar het wankelend vertrouwen van de burgers in Europa en opperde dat indien het enkel maar om een wantrouwen ten opzichte van de Europese instellingen zou gaan, we die dan gerust ook zouden kunnen afschaffen, klonk op de achtergrond een instemmend Brits "hear hear". Timmermans reageerde als door een wesp gestoken.

"Kijk naar wat er nu in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Kijk naar het pond en jullie economie. Ben je tevreden nu?"

"We hebben gezien dat politieke beslissingen echte gevolgen hebben, voor echte mensen. Het gaat hier niet om spelletjes. Als politicus heb je verantwoordelijkheden. Kijk ze in de ogen, loop niet weg als je bang bent van de gevolgen van je daden."

Het verschil tussen mensen als Juncker en parlementsleden als UKIP-leider Nigel Farage is voor Timmermans dan ook duidelijk. "Wanneer het moeilijk wordt, gaat Juncker aan de slag. Hij loopt niet weg. Dat is het verschil tussen hem en jullie!"

"Gedrag veranderen"

Timmermans besloot met een stukje advies voor de Europarlementsleden. "Laat je nooit of nimmer angst aanjagen door grote monden of beledigingen. Luister goed naar de echte bezorgdheden van onze kiezers. Ze zijn niet blij met ons. We moeten ons gedrag veranderen. We moeten beter presteren. Maar weglopen is niet de oplossing, concrete oplossingen zoeken voor concrete problemen wel."