Europees Parlement blaast A- tot G-schaal energielabels nieuw leven in

Het Europees Parlement wil de labels die aanduiden hoe energiezuinig huishoudtoestellen zijn nieuw leven inblazen. Om de technologische vooruitgang bij te benen wordt komaf gemaakt met de aanduidingen A+++, A++ en A+ en wordt het A-label opnieuw de hoogst mogelijke notering.
RAGUET H. / BSIP

Omdat huishoudtoestellen steeds energiezuiniger zijn, krijgen de meeste sowieso een A-notering op de huidige schaal. Om in die hoogste categorie nog een onderscheid te kunnen maken, werden A+++, A++ en A+ als subcategorieën ingevoerd. Dit leidt echter tot grote verwarring bij de consument, vinden de Europarlementariërs.

Ze zetten daarom de A- tot G-schaal opnieuw op nul. De zuinigste toestellen van vandaag moeten het B-label krijgen. Komen er later toestellen op de markt die nog energie-efficiënter zijn, dan kunnen die de hoogste notering krijgen.

Van een nieuwe reset kan in de toekomst maar sprake zijn wanneer 25 procent van de verkochte producten in de A-categorie vallen of wanneer 50 procent in de A- of B-categorie valt.

Een meerderheid van 580 parlementsleden tegen 52 (en 79 onthoudingen) keurde het voorstel goed. Er worden nu onderhandelingen met de lidstaten aangeknoopt om de nieuwe etikettering te bezegelen.