Nieuwe protesten na dood van zwarte man in Louisiana

In de VS is er opnieuw deining ontstaan nadat de politie een zwarte man heeft neergeschoten tijdens een incident in Baton Rouge, Louisiana. Meer dan 150 betogers zijn op straat gekomen nu beelden van de politieactie online circuleren.

De politie reageerde iets na middernacht op een oproep over een zwarte man die cd's verkocht voor een winkel en iemand bedreigd zou hebben met een pistool. Toen de agenten ter plaatse arriveerden, kwam het tot een woordenwisseling. Het slachtoffer, de 37-jarige Alton Sterling, werd gedood door verschillende politiekogels in de borststreek en de rug. Er is sprake van 4 tot 6 kogels.

Ondertussen circuleren beelden van de confrontatie die een getuige vastlegde met zijn gsm. Op die beelden is te zien hoe twee agenten Sterling tegen de grond duwen, waarna één van hen roept dat Sterling een vuurwapen heeft en hem waarschuwt niet te bewegen. Twee seconden later zijn de fatale schoten te horen, waarna de video abrupt stopt.

"Slachtoffer greep niet naar een wapen"

De eigenaar van de winkel waar Sterling stond, ontkent dat Sterling naar een wapen zou hebben gegrepen. Hij bevestigt echter dat de agenten na de confrontatie een vuurwapen uit zijn zak gehaald zouden hebben.

De twee officieren zijn volgens de standaardprocedure onmiddellijk op non-actief geplaatst. De gouverneur van Louisiana heeft intussen ook aangekondigd dat de federale autoriteiten een onderzoek gaan openen naar het incident. "De afdeling burgerrechten van het ministerie van Justitie, bijgestaan door het bureau van de procureur van Louisiana en de FBI, zijn belast met het onderzoek", verklaarde John Bel Edwards op een persconferentie.

Het nieuws veroorzaakt veel deining op sociale media. Honderden betogers kwamen dinsdagnacht op straat.

De Amerikaanse politie wordt al langer verweten excessief geweld te gebruiken tegen zwarten. Na meerdere dodelijke schietpartijen, waaronder die in Ferguson in 2014, volgde een enorme protestgolf onder het motto "Black lives matter".