16 studenten aan de VUB betrapt op plagiaat

Aan de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen van de VUB zijn dit jaar al 16 studenten betrapt op plagiaat bij hun masterproef of thesis. Volgens Het Nieuwsblad hebben ze delen van hun eindwerk gekopieerd uit ander wetenschappelijk werk zonder ernaar te verwijzen.

De universiteit controleert alle thesissen met een speciaal computerprogramma. Daarop gaat de docent nog eens eigenhandig door de thesis.

"Wij voeren de manuele controle meer in detail uit", legt Lieselot Vanhaverbeke van de VUB uit. Ze geeft een voorbeeld: "Het systeem had ons aangegeven dat er op basis van de score niet echt een probleem was met een masterproef van een internationale student. Blijkt dat hij een document in zijn moedertaal wel heel sterk had overgenomen. Dat hebben we kunnen traceren dankzij onze manuele controle."