Baetens en Van Looy tekenen petitie voor behoud Vertigo

Sinds zondagavond hebben al meer dan 900 mensen, onder wie Veerle Baetens, Erik Van Looy, Koen De Bouw en Felix van Groeningen, een petitie voor Vertigo ondertekend. De petitie is een reactie tegen de beslissing van het Vlaams Audiovisueel Fonds om het gratis filmmagazine structurele steun te weigeren voor de periode 2017-2019.

"Dat er op zo’n korte tijd zoveel reacties verzameld werden, is het ultieme bewijs dat een grote en diverse groep filmliefhebbers geen graten ziet in de mix van mainstream en niche die Vertigo op papier en online aanbiedt", meldt Vertigo in een persbericht.

"Naast de participatie van vele bekende film-Vlamingen zijn het vooral de warme steunbetuigingen van de ondertekenaars die het Vertigo-team een stevig hart onder de riem steken."

Hoofdredacteur Steven Tuffin was vorige week vooral verbaasd dat zijn blad geen structurele subsidies meer krijgt omdat het VAF Vertigo zelf mee in het leven heeft geroepen. "Een van de eisen daarbij was dat het blad ook in de Kinepolis moest kunnen liggen. Nu zegt de beoordelingscommissie van het VAF dat we te mainstream zijn."

VAF: "Draaien subsidiekraan Vertigo niet dicht"

Het VAF heeft intussen op zijn Facebookpagina gereageerd op de commotie rond het niet toekennen van structurele steun aan Vertigo. "Vertigo ontvangt al twee jaar projectsteun van het VAF", klinkt het. "De commissie die de structurele aanvragen onderzocht, acht het aangewezen om de evolutie van Vertigo jaar na jaar verder te kunnen volgen en adviseerde aldus dat Vertigo voorlopig voortwerkt met projectsteun."

Het VAF benadrukt dat het de subsidiekraan voor Vertigo niet dichtdraait. "Aanvragers die geen structurele ondersteuning ontvangen, zijn niet ten dode opgeschreven. Zij kunnen in oktober alsnog projectsteun aanvragen bij een anders samengestelde commissie. Vertigo werd dan ook expliciet uitgenodigd om zich in het najaar opnieuw aan te melden voor deze steunmaatregel."

In een reactie hierop zegt Vertigo dan weer "dat er een hemelsbreed verschil is tussen structurele subsidies en projectsteun". "Zowel het lagere maximumbedrag als de jaarlijkse onzekerheid maakt het er niet makkelijker op om te evolueren richting de "betere" balans tussen mainstream en niche die de commissie miste in de eerste twee jaargangen."