Gedupeerden van Optima getuigen voor het eerst

Voor het eerst doen gedupeerden hun verhaal over Optima. VRT Nieuws sprak met een familie die bijna 1 miljoen euro kwijtspeelde aan Optima Bank omdat een verkoper hen misleid heeft. Over hoe het vermijden van te veel erfenisrechten uitmondde in het betalen van te veel taksen op een erfenis. En hoe het advies om te investeren in vastgoed meer geld kostte dan het opbracht.

In 2012 besluit de moeder van Linda en Annie om aan successieplanning te doen, zodat haar kinderen en kleinkinderen minder belastingen moeten betalen op haar erfenis. Ze wordt klant bij Optima Bank, tegen de wil van haar familieleden in. "Ik heb meteen tegen mijn moeder gezegd dat ze dat niet moest doen, omdat we er weinig vertrouwen in hadden", zegt dochter Linda aan VRT Nieuws.

Omdat de verkopers van Optima beseffen dat een deel van de familie zich tegen de samenwerking verzet, zoeken ze de moeder van Linda en Annie soms op wanneer ze alleen is. Telkens opnieuw, tot ze overstag gaat. "Die man heeft haar deur werkelijk platgelopen. Een heel jaar lang heeft hij proberen uitpluizen hoeveel geld mijn moeder op haar rekening had staan en welk vastgoed ze in haar bezit had", zegt Linda.

De verkoper kan de moeder van Linda en Annie uiteindelijk overhalen om haar geld te investeren. Een veilige belegging met gewaarborgd geld, zegt de verkoper, maar uiteindelijk blijkt het om een risicovolle TAK 23 investering te gaan.

Aanvankelijk duiken er geen grote problemen op, tot de moeder van Linda en Annie enkele maanden later overlijdt. “Mijn moeder stond als verzekerde op de polis. Ze hadden bij Optima de naam van de verzekerde verwisseld met de verzekeringnemer. Iedereen kan al eens een foutje maken, kregen we bij Optima te horen. Dat was het. Meer niet."

En dus moest de familie de polis bij wet verkopen, hoewel ze dat niet wilden. "De polis werd verkocht op het moment dat de beurzen erg laag stonden. Van het geld dat overblijft, zo'n 870.000 euro, hebben we overigens ook nog niets gezien. Dat geld staat geblokkeerd op een zichtrekening."

Investeren in vastgoed

De Optima-verkopers adviseren de moeder van Linda en Annie ook om te investeren in vastgoed, in het kader van successieplanning. Maar ook dat advies kost de familie uiteindelijk meer geld dan het heeft opgebracht.

"Mijn moeder heeft op aanraden van de verkoper uiteindelijk een appartement gekocht voor 570.000 euro, naar mijn mening veel te veel geld voor wat het waard was. Maar er viel niet over te onderhandelen", zegt Annie. "Op aandringen van de verkoper werd het appartement ook op haar naam gezet. Door het pas aangekochte appartement moesten we na haar overlijden plots heel veel successie betalen, want we waren in de hoogste schijf terechtgekomen. Van successieplanning is dus geen sprake geweest. Integendeel."

1 miljoen euro kwijt

In totaal raakte de familie bijna 1 miljoen euro kwijt aan het Optima-verhaal. Via het garantiefonds zullen de gedupeerden twee keer 100.000 euro recupereren. De rest van het geld zijn ze wellicht kwijt.

VRT Nieuws peilde naar een reactie van topman Jeroen Piqueur, maar hij wenst voorlopig niet te reageren.

Om 19 uur kunt u de volledige getuigenis zien bij onze collega's van Het Journaal. Terzake brengt een uitgebreidere reportage over de gedupeerde familie, om 20.05 uur op Canvas.

* Linda en Annie zijn fictieve namen. De getuigen wilden enkel anoniem hun verhaal doen omdat de werkwijze van Optima Bank hen nog steeds angst inboezemt.

Meest gelezen