Ruzie in Duitse rechts-populistische partij over antisemitisme

In Duitsland heerst een hoogoplopende ruzie binnen de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). De AfD-fractie in het deelstaatparlement in Baden-Württemberg is uiteengevallen na een rel over antisemitische uitlatingen van fractielid Wolfgang Gedeon. De fractie raakt het niet eens over de vraag of de man uit de fractie moet worden gezet.
Jörg Meuthen

Wolfgang Gedeon voert in zijn boek "Der grüne Kommunismus und die Diktatur der Minderheiten" het antisemitische boek "Protocollen van de Wijzen van Zion" op als geloofwaardige bron. Ontkenning van de Holocaust beschouwt hij als een aanvaardbare meningsuiting, Holocaust-ontkenners noemt hij dissidenten. Het ontkennen van  de Holocaust wordt in Duitsland beschouwd als een misdaad.

Fractievoorzitter Jörg Meuthen dreigde enkele weken geleden al dat hij zou opstappen als Gedeon niet uit de fractie werd gezet, maar hij slaagde er niet in een tweederdemeerderheid van zijn fractie te overtuigen.

Gedeon is weliswaar intussen zelf opgestapt, maar de ruzie binnen de fractie is nog lang niet van de baan. 13 van de 23 fractieleden dreigen ermee de fractie te verlaten, onder wie ook fractievoorzitter Jörg Meuthen. Aangezien die ook covoorzitter is van de landelijke partij, zijn er ook gevolgen op nationaal vlak. Zo krijgt partijkopstuk Frauke Petry kritiek omdat ze de crisissituatie niet goed heeft aangepakt.

Hoewel de AfD, die vrij goed scoort in de peilingen, zich probeert te ontdoen van een al te extreemrechts imago, komt de partij geregeld in het nieuws met incidenten die het tegendeel doen vermoeden. Zo liet Frauke Petry zich ontvallen dat het oké is om desnoods op vrouwen en kinderen te schieten om vluchtelingen te beletten de grens over te steken.