Strijd voor Brits premierschap gaat tussen 2 vrouwen: Theresa May en Andrea Leadsom

De volgende Britse premier wordt zeker een vrouw. Na een nieuwe stemronde binnen de Conservatieve partij is minister van Justitie Michael Gove afgevallen. De strijd gaat nu tussen minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en minister van Energie Andrea Leadsom.
Theresa May en Andrea Leadsom

De Conservatieve parlementsleden hebben in een tweede stemronde massaal voor Theresa May gestemd: zij kreeg 199 medestanders achter zich. Leadsom werd tweede met 84 stemmen. Brexit-voorstander Michael Gove werd pas derde met 46 stemmen en is zo geëlimineerd.

Vanaf nu kunnen zowel de parlementsleden en de partijleden van de Conservatieve partij kiezen wie de opvolger wordt van David Cameron. Hij nam ontslag nadat bekend was geraakt dat de Britten voor een uitstap uit de Europese Unie hadden gestemd in het referendum.

Op 9 september wordt het resultaat daarvan bekendgemaakt, maar het is dus zeker dat de nieuwe bewoner van Downing Street 10 een vrouw wordt. Voor het eerst sinds 1990 krijg het Verenigd Koninkrijk zo opnieuw een vrouw als eerste minister, na de legendarische Margaret Thatcher.

Brede steun binnen de partij

Theresa May - een tegenstander van de brexit - ligt in pole position om de nieuwe leider van de Britse Conservatieven te worden. Kort nadat de resultaten van de stemronde waren bekendgemaakt, gaf ze al een korte toespraak buiten het parlement in Londen.

Ze wees op de brede steun die ze naar eigen zeggen heeft gekregen binnen haar partij. "Ik ben verrukt dat ik zoveel steun heb gekregen. Ik kreeg stemmen van links en rechts binnen de partij, van leavers en remainers. Dit bewijst dat de Conservatieve partij kan samenkomen en onder mijn leiderschap zal dat ook gebeuren."

Als partijleider wil May drie zaken realiseren: "We hebben degelijk leiderschap nodig. Om de beste deal te sluiten voor het verlaten van de Europese Unie. We moeten ook onze partij en ons land verenigen."

Het is enigszins verrassend dat het geen strijd tussen May en Gove is geworden. Die laatste reageert naar eigen zeggen teleurgesteld op zijn verlies. "Maar Theresa May en Andrea Leadsom hebben fantastische vaardigheden en ik ben blij dat de volgende premier een vrouw wordt."

Meest gelezen