"Boosaardige, berekende en verwerpelijke aanval"

Dit is een boosaardige, berekende en verwerpelijke aanval op ordehandhavers. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama in een eerste reactie op de schietpartij in Dallas, waarbij vijf politieagenten zijn doodgeschoten. Obama is in de Poolse hoofdstad Warschau voor een NAVO-top.

Obama is naar eigen zeggen geschokt door de gebeurtenissen in Dallas en betuigde zijn medeleven met de bevolking en de politie van Dallas. In eerste instantie is hij zuinig met commentaar: "We weten nog niet wat er juist is gebeurd."

Desondanks veroordeelt hij de "boosaardige, berekende en verwerpelijke aanval tegen de ordediensten" in Dallas. "Er bestaat geen rechtvaardiging voor dit soort aanvallen", zei hij klaar en duidelijk.

In afwachting van meer duidelijkheid drukt hij zijn steun voor en zijn solidariteit met de slachtoffers en hun familie uit. Terloops merkt hij ook op dat de aanwezigheid van zware wapens in de maatschappij dit soort aanvallen nog erger maakt, een duidelijke verwijzing naar de onwil/tegenwerking bij de Republikeinse oppositie om de Amerikaanse wapenwetgeving te verstrengen.