"We zullen vechten tegen iedereen die gelooft dat moord onbestraft moet blijven"

Met een opmerkelijke boodschap heeft Beyoncé zichzelf helemaal op de voorgrond geplaatst van het protest tegen politiegeweld in de VS. Ook haar echtgenoot Jay Z laat van zich horen.

"We zijn de moorden op onze jonge mannen en vrouwen in onze gemeenschappen kotsbeu." Met die woorden opent Beyoncé een strijdvaardig pleidooi tegen politiegeweld in de VS. Daarin laat ze opvallend vaak de woorden "vechten" en "gevecht" vallen. Belangrijk detail: ze lanceerde de boodschap na de twee incidenten waarbij telkens een zwarte man om het leven kwam als gevolg van politiegeweld, maar vóór de schietpartij in Dallas waarbij vijf agenten het leven lieten.

"Als een gemeenschap gaan we opstaan en vechten tegen iedereen die gelooft dat moord of om het even welke gewelddaad door iemand die heeft gezworen ons te beschermen, voortdurend onbestraft moet blijven."

"Angst is geen excuus, haat zal niet winnen"

"Dit is een menselijk gevecht", benadrukt ze. "Ongeacht je ras, geslacht of seksuele oriëntatie is dit een gevecht voor iedereen die zich gemarginaliseerd voelt en die worstelt voor vrijheid en mensenrechten."

"Dit is geen pleidooi voor politieagenten, maar voor elke mens die er niet in slaagt een leven te waarderen. De jacht op gekleurde mensen en minderheden moet stoppen. Angst is geen excuus. Haat zal niet winnen."

Website

Tot slot roept Beyoncé elke Amerikaan op om haar of zijn lokale en nationale politici te contacteren om het politiegeweld aan te klagen. Met succes: de website waarop Amerikanen hun Congreslid kunnen contacteren, lag naar verluidt een poosje plat door de grote toeloop.

Het lijkt de Amerikaanse zangeres menens: niet alleen heeft ze de boodschap via allerlei sociaalnetwerksites verspreid, ze heeft ook haar hele website omgegooid om de tekst alle aandacht te geven. Tijdens haar optreden gisteravond in het kader van haar Formation tournee liet ze voorts de namen van tientallen mensen projecteren die om het leven kwamen als gevolg van politiegeweld.

"Man, het is lastig momenteel"

Rapper Jay Z, de echtgenoot van Beyoncé, reageert eveneens op het politiegeweld en wel met een nummer dat hij afgelopen nacht op zijn eigen muziekstreamingsdienst Tidal heeft gepost. "Spiritual" heet het lied. "Ik schreef dit nummer ongeveer een jaar geleden, maar ik heb het nooit afgewerkt", schrijft hij in een bijhorende boodschap.

"Ik ben verdrietig en ontgoocheld in DIT Amerika. We zouden nu al verder moeten staan. Maar dat is niet zo. Ik vertrouw op god en ik weet dat alles voor ons hoogste goed gebeurt, maar man... het is lastig momenteel."

"Welke kant gaat het uit met deze wereld?"

Ook andere Amerikaanse artiesten reageren met afkeer op het politiegeweld. "We zouden niet hoeven alles uit de kast te halen om te bewijzen dat zwarte mensen niet moeten worden doodgeschoten tijdens een routinecontrole op de weg", schrijft John Legend.

"Welke kant gaat het uit met deze wereld?", vraagt Missy Elliott zich af. "Als je een hart hebt, dan moet je dit voelen. Zoveel emoties."

De volledige boodschap van Beyoncé:

De volledige boodschap van Jay Z: