Antwerps stadsdichter stapt Schelde af van bron tot monding

Antwerps stadsdichter Maarten Inghels is weer thuis na een tien dagen durende wandeltocht van de bron van de Schelde tot de monding. Zijn 200 kilometer lange tocht kaderde in de promotie van de tentoonstelling "Escaut! Escaut!", die op 16 september opent in het Antwerpse Letterenhuis en het verhaal vertelt van de Franstalige Vlaamse schrijvers die aan de Schelde woonden en werkten, met als bekendste voorbeeld Emile Verhaeren (1855-1916).

Inghels liet zich naar eigen zeggen "al wandelend inspireren door de dorpen in Frankrijk en België die hij doorkruiste" en zal over zijn ervaringen een nieuw stadsgedicht schrijven. Dat zal hij voor het eerst voordragen tijdens de inhuldiging van het nieuwe Havenhuis op 22 september. Inghels werd vandaag bij zijn aankomst in Antwerpen trouwens ontvangen door schepen voor de Haven Marc Van Peel, die een tijdje geleden zelf de tocht met de fiets maakte.

Dat Antwerpen erg ver gaat in zijn band met de rivier, die hem de status van wereldhaven opleverde, blijkt volgens de stad onder meer uit het feit dat de Scheldebron, in het Franse Gouy, voor de helft eigendom werd van het Havenbedrijf Antwerpen. De stad schonk ook een standbeeld aan Gouy, dat nu de plaats van de bron siert.