De aanleiding: 2 "banale" controles met verregaande gevolgen

De onrust en het geweld die momenteel in verschillende Amerikaanse steden heersen, zijn een rechtstreeks gevolg van twee incidenten waarbij politieagenten telkens een zwarte man hebben doodgeschoten.
Een beeld van het incident in Louisiana.

Het eerste incident vond afgelopen dinsdag plaats in Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana. De politie kreeg een oproep binnen over een man die buiten voor een winkel cd's verkocht en iemand met een pistool zou hebben bedreigd. Toen de agenten ter plaatse arriveerden, ontstond een woordenwisseling met de man die al snel escaleerde. Uiteindelijk gooiden de agenten de man tegen de grond en vuurden ze enkele fatale schoten van nabij op hem af. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het tweede incident vond woensdag plaats in St. Paul in de staat Minnesota. Een agent hield een voertuig staande wegens een defect achterlicht. Aan het stuur zat een zwarte man, naast hem zat zijn zwarte vriendin. Toen de bestuurder naar zijn identiteitspapieren greep, vuurde de agent verschillende kogels op hem af. Naar eigen zeggen dacht hij dat de man een wapen trok. De vriendin van de man filmde alles via een Facebook Live. De man overleed later in het ziekenhuis.