Duitsland in rep en roer over voetbaltweet

Een dag na de uitschakeling van Duitsland op het Europees kampioenschap voetbal, is bij onze oosterburen veel te doen om een tweet van de rechtse politica Beatrix von Storch. "Kunnen we de volgende keer misschien opnieuw met het nationale elftal spelen?", stelt ze voor.
Een screenshot van de tweet (genomen in een andere tijdzone).

Gisteravond namen Duitsland en Frankrijk het tegen elkaar op in de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal. Frankrijk scoorde twee keer, bij wereldkampioen Duitsland bleef de teller op nul staan. Voor de Mannschaft was het sprookje voorbij, tot grote ontgoocheling op het thuisfront.

Ook Beatrix von Storch (kleine foto) was teleurgesteld. Ze is een lid van het Europees Parlement voor de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) en ventileerde haar ontgoocheling via Twitter. "Vielleicht sollte nächstes mal dann wieder die deutsche NATIONALMANNSCHAFT spielen?", schreef ze zowat een half uur na de wedstrijd.

Vrij vertaald: "Kunnen we de volgende keer misschien opnieuw met het nationale elftal spelen?", waarmee ze de Duitse nederlaag lijkt toe te schrijven aan het feit dat het Duitse nationale elftal verschillende spelers met buitenlandse roots telt.

"Verwijder je account, nazi"

Nauwelijks had Von Storch haar tweet de wereld in gestuurd, of ze kreeg een karrenvracht aan (negatieve) reacties over zich heen."Verwijder je account, nazi", schreef journalist Karsten Schmehl. "Laten we ons verenigen en Beatrix von Storch gewoon negeren", zei Jan Böhmermann, de komiek die recent het nieuws haalde met zijn beruchte lastergedicht aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Ook vanuit politieke hoek klinkt scherpe kritiek. "Pure domheid", meent Ralf Stegner, plaatsvervangend voorzitter van de SPD. Inmiddels heeft Von Storch de bewuste tweet verwijderd.

Het is niet de eerste keer dat Von Storch een storm van kritiek te verwerken krijgt na uitspraken op sociaalnetwerksites. Begin dit jaar, toen de vluchtelingencrisis in alle hevigheid woedde, veroorzaakte ze eveneens een grote commotie met haar antwoord op de vraag of agenten op vrouwen en kinderen moeten schieten die Duitsland binnen willen. "Ja", schreef ze toen.