Pakistaanse filantroop Abdul Sattar Edhi overleden

Abdul Sattar Edhi, bekend vanwege zijn strijd tegen armoede in Pakistan, is op 88-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn zoon Faisal Edhi had hij ernstige nierproblemen en moest hij sinds drie maanden nierdialyses ondergaan.

In Pakistan wordt emotioneel gereageerd op het overlijden van de man, die geroemd werd voor zijn toewijding en zijn menselijkheid. Premier Nawaz Sharif kondigde een dag van rouw aan en een staatsbegrafenis in Karachi.

Edhi werd in Pakistan erg gerespecteerd vanwege zijn inzet voor de allerarmsten, voor wie hij een groot caritatief netwerk opzette. In heel het land opende hij kraamklinieken, mortuaria, weeshuizen, bejaardentehuizen en opvangtehuizen. De Edhi Foundation was echter vooral bekend om zijn vloot van 1.500 ambulances, die de reputatie had zeer efficiënt op te treden bij aanslagen.

Abdul Sattar Edhi, die vooral de waarden van het humanisme aanhing, werd verschillende keren voorgedragen voor de Nobelprijs van de Vrede. "Ik heb veel gewerkt. Ik ben tevreden over mijn leven", zo zei hij nog in april vorig jaar.

Zijn zoon Faisal Edhi werd begin 2016 al aangesteld als beheerder van de Edhi Foundation, omdat Abdul Sattar Edhi zelf niet meer in staat was de leiding ervan op zich te nemen.