Politiegeweld tegen zwarten in de VS: 306 doden in 2015

Jonge zwarte mannen in de Verenigde Staten hadden vorig jaar tot 9 keer meer kans om door de politie te worden doodgeschoten. Dat blijkt uit een studie van de Britse krant The Guardian. In 2015 zijn 306 jonge zwarte mannen omgekomen door politiegeweld, op een totaal van 1.134 doden door politiegeweld.

Hoewel jonge zwarte mannen tussen 15 en 34 jaar oud maar 2 procent van de Amerikaanse bevolking uitmaken, vertegenwoordigen ze 15 procent van het aantal mensen dat is omgekomen door politiekogels. Het aantal doden door politiegeweld ligt bij hen vijf keer hoger dan bij jonge blanke mannen. Dat blijkt uit een studie van de Britse krant The Guardian.

Eén op de 65 jonge zwarte mannen die sterven, blijkt te zijn gedood door een politiekogel. 25 procent van de gedode jonge zwarten was ongewapend.

Het onderzoek van The Guardian is opgestart omdat de federale overheid in de VS geen betrouwbare cijfers blijkt bij te houden over het aantal mensen dat om het leven komt door politiegeweld. Zo telde de FBI vorig jaar maar 444 doden door politiegeweld. FBI-baas James Comey zegt zelf dat het "beschamend en belachelijk" is dat de overheid geen betrouwbare statistieken over het probleem bijhoudt.

Bewustwording groeit

Meer dan 21 procent van de dodelijke incidenten begint met een klacht bij de politie over een of andere vorm van huiselijk geweld. In zo'n 16 procent van de gevallen proberen agenten een verdachte aan te houden of een huiszoekingsbevel uit te voeren. 14 procent van de gevallen heeft te maken met het tegen houden van een bestuurder in hert verkeer, 13 procent met een gewelddadige misdaad en 7 procent met een geweldloze misdaad.

160 doodgeschoten personen bleken een bevel te hebben genegeerd om hun wapen te laten vallen. 157 anderen zouden de politie hebben bedreigd, al dan niet met een dodelijk wapen. In 158 gevallen zou de verdachte de politie hebben bedreigd. 79 verdachten zijn doodgeschoten toen ze naar hun broeksriem reikten of naar een wapen grepen, 44 anderen hadden effectief agenten aangevallen.

89 procent van de slachtoffers van politiegeweld blijkt te zijn gedood door een kogel. In 4 procent van de gevallen heeft de politie een stroomstootwapen gebruikt, in nog eens 4 procent van de gevallen was er sprake van fysiek geweld en in 3 procent van de gevallen werd het slachtoffer aangereden door een politievoertuig.

In slechts 18 gevallen zijn ordehandhavers achteraf in staat van beschuldiging gesteld. "Er is meer bewustwording bij het publiek en de verklaringen van politieagenten worden nu vaker in vraag gesteld als blijkt dat hun verklaringen niet overeenkomen met het bewijsmateriaal", zegt Philip Stinson van de Bowling Green University.

Het protest tegen ordehandhavers die te vlug naar hun wapen grijpen tegen ongewapende jonge zwarten neemt toe, vooral sinds de dood van de 18-jarige Michael Brown in Ferguson, een kleine twee jaar geleden.