Wordt zeewater drinkwater van de toekomst?

Aan de Gentse universiteit is een technologie ontwikkeld die zeewater kan ontzouten en tegelijkertijd energie kan opwekken. "Dat is een primeur: tot hiertoe verbruikte zeewaterontzouting veel energie", stelt UGent in een persbericht. Volgens de universiteit komt duurzame drinkwaterproductie uit zeewater hiermee binnen handbereik, al zal er nog heel wat onderzoek nodig zijn.
BELGA/LALMAND

Bio-ingenieur Marjolein Vanoppen onderzocht voor haar doctoraat hoe het energieverbruik van traditionele ontzouting kan verminderd worden. "Om zout uit zeewater te halen, wordt meestal een membraan gebruikt. Zo'n membraan is een selectieve scheidingswand die bepaalde stoffen doorlaat en andere tegenhoudt", zegt Vanoppen. "Om drinkbaar water te produceren, gebruiken we een water-selectief membraan dat water doorlaat en andere stoffen, zoals zout, blokkeert. Daar is energie voor nodig: het water wil niet zomaar door het membraan. En hoe meer zout er in het water zit, hoe meer energie er nodig is."

Vanoppen loste het hoge energieverbruik van traditionele ontzouting op door zout en zoet water samen te brengen. "Als zout water en zoet water samen komen, wil het zout zich naar het zoet water verplaatsen. Die beweging maakt energie vrij, net zoals water dat van een berg naar beneden stroomt en in een turbine wordt opgevangen", zegt de bio-ingenieur. "Zo winnen we energie op twee vlakken. Het zout-selectieve membraan wekt energie op, én verlaagt de hoeveelheid energie die nodig is om drinkwater te produceren door de hoeveelheid zout in het water te verminderen."

Volgens de Gentse universiteit komt duurzame drinkwaterproductie uit zeewater binnen handbereik, maar er zal nog heel wat onderzoek nodig zijn voor de technologie op grote schaal ingezet kan worden.

Meest gelezen