"We mikken op meer impact en meer smoel wat betreft cultuur"

De VRT moet meer impact hebben als het aankomt op cultuur. Dat zegt kersvers cultuurmanager Chantal Pattyn in De Standaard. "Ik blijf het zeggen: cultuur is niet moeilijk."
© VRT - Joost Joossen

Chantal Pattyn kent u als netmanager van Klara en als presentatrice van "Pompidou" op diezelfde radiozender. Nu is ze ook benoemd tot cultuurmanager van de openbare omroep en stippelt ze de krijtlijnen uit voor cultuur op de VRT.

"We doen al heel veel aan cultuur", zegt ze in de krant. "Nu mikken we vooral op meer inpact, meer smoel. Waarom staat cultuur anders met stip vermeld in de nieuwe beheersovereenkomst? Toch omdat dat zou leiden tot meer kennis, meer begrip en uiteindelijk ook een grotere participatie?"

Als cultuurmanager wil Pattyn ook vaker gaan samenzitten met partners uit de sector, zo zegt ze. "Ik houd ervan mensen bijeen te brengen rond concepten die kunst en cultuur dichter bij de mensen kan brengen en blijf de oren spitsen bij alle goede ideeën. De besparingslogica dringt zo'n partnership ook op."

Een centrale cultuurredactie komt er niet op de VRT, benadrukt Pattyn. "Ik wil liever inzetten op ambassadeurs. Alles begint met talent voor radio of televisie, maar het verschil maak je door je enthousiasme en de manier waarop je je kennis mediamiek kan maken. Het is bovendien mijn opdracht om niet alleen de cultuurverslaggevers, maar ook de rest van de programmamakers ervan te overtuigen dat we prioritair moeten omgaan met cultuur. Ik blijf het zeggen: cultuur is niet moeilijk."

Naast cultuurmanager blijft Pattyn ook nethoofd van Klara en behoudt ze ook haar eigen programma. "Mijn liefde voor de kunst en voor de Reyerslaan zijn groot. Ik slaap nog minder dan ik al deed, maar ik geef toe: mijn lijf kraakt op dit moment. Maar dit blijft wel het liefste wat ik doe."