Bijna 150 doden na schietpartijen in Zuid-Soedan

Nieuwe gevechten in het Afrikaanse land Zuid-Soedan hebben aan ruim 150 mensen het leven gekost. Het land, dat zich exact vijf jaar geleden afscheurde van Soedan, lijkt daarmee opnieuw in een spiraal van geweld verzeild te raken.
Archiefbeeld van de rebellen in Juba, Zuid-Soedan

In het Teaching Hospital in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba - het belangrijkste openbare ziekenhuis in het land - zijn al meer dan 90 lijken van soldaten en burgerslachtoffers binnengebracht, zo melden medische diensten. De meeste slachtoffers zijn mannen. De radiozender Tamazuj telt zelfs 109 lijken in het ziekenhuis. Daarnaast zouden nog 37 andere mensen zijn omgebracht, wat het totale dodental op 146 zou brengen.

Het geweld begon afgelopen donderdag, toen vijandelijke facties elkaar in Juba beschoten. Toen kwamen 5 soldaten om het leven. Ook vrijdag had aan het presidentieel paleis nog een vuurgevecht plaatsgevonden. Daarbij werden ook mortieren en granaten gebruikt, melden lokale media en de VN-missie in Zuid-Soedan. Het is wel nog onduidelijk wie vrijdag precies tegen wie vuurde.

Volgens legerwoordvoerder Lul Ruai Koang is de situatie vandaag wel genormaliseerd, al zijn de straten in Juba volgens hem nog altijd opvallend leeg.

Tienduizenden slachtoffers in het verleden

Zuid-Soedan scheurde zich op 9 juli 2011 af van Soedan, maar het land raakte eind 2013 in een burgeroorlog verzeild toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook etnisch geïnspireerd zijn. Het geweld heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Door het geweld is ook de olieproductie in het land in elkaar gestuikt. Wegens een gebrek aan geld was eerder al beslist om de feestelijkheden voor de vijfde verjaardag van de onafhankelijkheid af te schaffen.

Meest gelezen