Chris Stessens

Bruce Springsteen walst over TW Classic heen

Bruce Springsteen heeft een indrukwekkend orgelpunt gezet achter TW Classic. Tijdens zijn bijna drie uur durende concert liet hij zijn 65.000 bezoekers uit zijn handen eten. Hij kreeg zelfs vrouwen en kinderen (ten dans) aangeboden. Voorts zal deze vijftiende editie van het eendaagse festival de geschiedenis ingaan van de oerdegelijkheid, met Lionel Richie, Simply Red en Lana Del Rey als goed gecast voorprogramma.

Bruce Springsteen is met een rotvaart door zijn marathonconcert op TW Classic gegaan. Samen met zijn vrienden van The E Street Band uit New Jersey stond hij bijna drie uur op het podium en speelde hij de ene hit na de andere.

Springsteen heeft de voorbije decennia een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven en ook op 66-jarige leeftijd blijft zijn nieuwe muziek relevant. Ook al wordt zijn tournee aangekondigd als The River Tour, niet alle nummers van het gelijknamige album werden gespeeld.

"Hungry heart" was het eerste hoogtepunt van velen op de avond. In het midden van de set kwam de stoomtrein onder aanvuring van drummer Max Weinberg even tot stilstand voor een akoestische versie van "Mansion on the hill", gevolgd door een kippenvelmoment tijdens "The river".

Tijdens "Waitin' for a sunny day" vroeg The Boss een jong meisje mee op het podium. De niet helemaal toonvaste jonge zangeres vuurde zijn band aan met "Come on E Street Band". Daarna werkte Springsteen naar een climax toe met aan het einde van de reguliere set "Because the night", "The rising" en "Badlands".

Chris Stessens

"Handtekening voor een dans met mijn vrouw"

Het kunstje met publiek op het podium herhaalde Springsteen tijdens "Dancing in the dark". Het nummer volgde op "Born in the USA" en "Born to run".

Gevolgd door de camera las de zanger de bordjes van de mensen in het publiek en beloonde hij een tiental fans met een uitnodiging op het podium. Een man bood zijn vrouw ten dans aan als The Boss zijn album signeerde, wat prompt gebeurde.

Ook een jonge fan werd het podium opgeroepen met zijn enthousiaste moeder. Als dat zou gebeuren, kreeg de jongen een gitaar van zijn mama.

Daarna volgden nog opzwepende versies van The Isley Brothers-cover "Shout" en "Bobby Jean". En nog was Springsteen niet uitgezongen. Omstreeks kwart voor een werd het publiek naar huis gestuurd met de akoestische versie van "If I should fall behind".

TW Classic onder ideale festivalcondities

De vijftiende editie van TW Classic baadde in tegenstelling tot de voorbije Rock Werchter in het zonlicht. Een lichte bries zorgde op de warmste momenten voor verkoeling op de festivalweide.

De dag begon met optredens van de Britse straatmuzikanten CC Smugglers en The Van Jets. Simply Red kreeg als eerste artiest heel wat mensen aan het dansen. Daarna ging het crescendo met Lionel Richie.

De vroegere frontman van The Commodores bracht aanstekelijke versies van "Brick house", "Easy", "Hello", "All night long" en het onvermijdelijke "Dancing on the ceiling". In de vooravond was er nog het concert van Lana Del Rey, dat we vooral zullen herinneren van de ingetogen dansjes die de zangeres van "Video games" had ingestudeerd met haar twee achtergrondzangeressen.

Met TW Classic komt er een einde aan de festivalzomer op de wei van Werchter, waar de oudjes van AC/DC (midden mei) en Paul McCartney en Iggy Pop de voorbije weken het mooie weer maakten. Dat was niet anders op TW Classic, toen The Boss zijn duivels ontbond.

Meest gelezen