Michel: "Ook strijd tegen terreur is een taak voor de NAVO"

Ook de NAVO kan een steentje bijdragen in de strijd tegen terreur, bijvoorbeeld door meer informatie uit te wisselen tussen de partners. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd op de NAVO-top in Warschau. Volgend jaar vindt waarschijnlijk een nieuwe NAVO-top plaats in Brussel.

Een platform waarop alle bondgenoten van de NAVO op multinationaal vlak informatie over terrorisme en andere bedreigingen kunnen uitwisselen: dat gaat het bondgenootschap uitbouwen, zo hebben de partners op de top in Warschau beslist.

"We worden geconfronteerd met nieuwe dreigingen", reageert Michel tevreden. "Denk aan hybride oorlogsvoering, cyberaanvallen en terrorisme. De NAVO was daar bij de start helemaal niet op toegespitst." De situatie is intussen anders, dus de NAVO moet mee evolueren, vinden de Belgen.

Multinationale uitwisseling

Michel erkent het belang van een bilaterale uitwisseling van inlichtingen tussen twee lidstaten onderling in alle vertrouwen. "Maar we denken dat in deze omstandigheden, met de nieuwe fenomenen en de strijd tegen terreur, ook de multinationale uitwisseling van inlichtingen nodig is."

Als klein land met een erg open economie en enkel defensieve inlichtingendiensten, is het evident dat België voor meer uitwisseling pleit. Grote landen, die veruit de meeste inlichtingen in handen hebben, zijn sowieso minder happig om daar in mee te gaan.

"Er is wellicht nog overtuigingswerk nodig bij bepaalde partners om verder te gaan, maar er worden wel degelijk stappen gezet", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). "Er is de wil van de NAVO om vooruit te gaan. De NAVO organiseert nu minstens een plaats waar een multinationale uitwisseling mogelijk wordt. Er is een assistent aan de secretaris-generaal toegevoegd, specifiek bevoegd voor inlichtingen, om dit uit te werken."

Rusland

"Dit is geen top tegen Rusland, wel een om de strategie voor de toekomst te bepalen", voegt Michel daar aan toe in een gesprek met VRT Nieuws. "Die strategie is dubbel: meer capaciteit voor veiligheid en defensie én een sterke wil om een diplomatieke dialoog met Rusland te voeren. Daarvoor moeten we met twee zijn. We hopen die dialoog op te starten over de situatie in het oosten en in het zuiden van Europa. Ook daar kan Rusland een positieve rol spelen."

Nog volgens Michel kan ons land op lof rekenen van de partners wat onze investeringen in Defensie betreft. "Ik stel vast dat onze partners bijzonder positief waren over ons politieke engagement met een visie voor de komende jaren en nieuwe investeringen. Ik heb het gevoel dat onze partners ons ernstig nemen."

Brussel

Daarnaast heeft Michel gepleit voor een nieuwe (informele) NAVO-top volgend jaar in Brussel. De kans is groot dat die er ook effectief komt. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zich alvast akkoord verklaard met de organisatie van zo'n top.

De reden voor een informele top volgend jaar is dubbel. Enerzijds zal de alliantie in 2017 haar intrek nemen in een splinternieuw hoofdkwartier in Evere. Anderzijds wil de traditie dat de NAVO-leider kort na het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president verzamelen blazen.

Afghanistan

Tot slot hebben de staats- en regeringleiders van de NAVO-landen bevestigd dat de alliantie ook na 2016 in Afghanistan actief blijft. België wil zestig militairen ter plaatse houden en ook volgend jaar actief deelnemen aan de operatie "Resolute Support"