Opschudding over "moederschapsinterview" in strijd om Britse premierschap

In het Verenigd Koninkrijk is commotie ontstaan over een interview met kandidaat-premier Andrea Leadsom in The Times. Volgens de krant voelt ze zich beter geschikt voor de job dan haar tegenstander Theresa May omdat zij kinderen heeft en May niet. Leadsom ontkent dat ze dit ooit zo heeft geformuleerd en is furieus.

Wie volgt David Cameron op als leider van de Conservatieve partij én bijgevolg als premier van het Verenigd Koninkrijk? Sinds de uitslag van het brexitreferendum is dit een van de vragen waarover de Britse pers druk speculeert.

Eén ding staat vast: het wordt een vrouw. Na twee stemrondes binnen de Conservatieve partij blijven minister van Energie Andrea Leadsom en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May over als de enige twee kandidaten. Met een overweldigende meerderheid van de stemmen in de laatste stemronde is die laatste de favoriet voor het ambt.

"Mijn kinderen zullen rechtstreeks deel van de toekomst uitmaken"

In een interview met The Times maakt Leadsom vandaag een opmerkelijke vergelijking met haar concurrent. "Het feit dat ik een moeder ben, geeft me een voorsprong op May", leest de kop van het artikel op de voorpagina van de kwaliteitskrant in een verwijzing naar het feit dat Leadsom kinderen heeft en May niet.

"Theresa heeft vast nichtjes en neefjes", gaat Leadsom verder in het interview. "Maar ik heb kinderen die zelf kinderen zullen krijgen en zo rechtstreeks deel zullen uitmaken van wat in de toekomst zal gebeuren."

"Ik ben er zeker van dat Theresa triest is dat ze geen kinderen heeft, dus ik wil niet dat dit iets wordt als "Andrea heeft kinderen, Theresa niet", want ik denk dat dit verschrikkelijk zou zijn. Maar ik denk echt dat een moeder zijn betekent dat je een echt aandeel in de toekomst van ons land hebt, een tastbaar aandeel."

"Ik ben gedegouteerd"

Leadsom reageert furieus op de publicatie. Ze zegt dat ze deze passages nooit zo heeft geformuleerd en dat The Times haar woorden heeft verdraaid. "Dit is werkelijk weerzinwekkend en het tegenovergestelde van wat ik heb gezegd", schrijft ze op Twitter bij een foto van de voorpagina van de krant. "Ik ben gedegouteerd."

"Dit is verachtelijke en haatdragende verslaggeving", gaat ze verder in een andere tweet aan het adres van The Times. "Jullie moeten mij de transcriptie bezorgen. Dit is meer dan walgelijk."

Ook journalist Rachel Sylvester die het interview heeft afgenomen en uitgeschreven, krijgt een veeg uit de pan. "Dit is het ergste staaltje van riooljournalistiek dat ik ooit heb gezien. Ik ben zo kwaad. Ik kan dit niet geloven. Hoe kon je?"

"Aan de correspondent en de fotograaf van The Times heb ik herhaaldelijk gezegd dat ze dit interview niet mochten gebruiken op een manier die zou suggereren dat het feit dat Theresa geen kinderen heeft van enig belang is in deze leiderschapsverkiezing", voegt ze er in een mededeling aan toe. "Ik verwacht dat The Times het artikel en de bijhorende kop intrekt."

The Times heeft nog niet officieel op de heisa gereageerd. "Deputy editor" Emma Tucker heeft wel de transcriptie van de cruciale passage in het interview op Twitter geplaatst. Intussen heeft de BBC ook de hand kunnen leggen op de audio-opname van dit deel van het interview.

"Propere campagne"

Opvallend: het interview verschijnt amper een dag nadat May Leadsom heeft opgeroepen een "propere campagne" te voeren en dit "binnen de aanvaardbare limieten van het politieke debat". "De mensen zijn politici die zich gedragen alsof de politiek een spelletje is beu", voegde ze eraan toe.

Leadsom krijgt dan ook bakken kritiek over zich heen. "Ik ben kinderloos", schrijft de leider van de Schotse Conservatieve partij op Twitter. "Ik heb nichtjes en neefjes. Ik vind dat ik, zoals iedereen, een echt aandeel in ons land heb."

Minister van Kmo's Anna Soubry vindt dat het interview "bewijst dat Andrea Leadsom niet premierwaardig is. Ze zou ons allen én zichzelf een plezier doen door een stap opzij te zetten."

"Ik ben homo en heb een samenlevingscontract", schrijft het Conservatieve parlementslid Alan Duncan. "Ik heb geen kinderen, maar tien nichtjes en neefjes. Heb ik dan geen aandeel in de toekomst van ons land? Laag!"

Minister van Financiën David Gauke toont meer begrip. "Ik wil graag geloven dat dit een geval is van verbale onhandigheid en niet berekening. Als het toch dit laatste is: yuk. Sowieso is een verontschuldiging op zijn plaats."

Meest gelezen