"Een trofee voor alle Portugezen"

"Dit is een trofee voor alle Portugezen, alle immigranten, alle mensen die in ons geloofd hebben." Zo reageerde de Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo op BeIn Sport op de EK-overwinning van Portugal tegen Frankrijk. "Het was niet de finale waar ik op had gehoopt. Het lukte me niet, ik had te veel pijn", zei Ronaldo, doelend op de knieblessure die hem na 25 minuten van het veld haalde. "Maar ik ben heel gelukkig."
2016 Getty Images

"Ik heb hier zo lang naar uitgekeken, eigenlijk sinds 2004 al", zei hij, verwijzend naar de verloren EK-finale van twaalf jaar geleden in eigen land. "Ik heb God gebeden voor een nieuwe kans. Ik vond dat we die verdienden." "Vanaf het begin van de wedstrijd, heb ik mijn ploeg op mijn manier geholpen, met mijn 'leadership'", aldus de Portugese stervoetballer. "Ik was altijd aanwezig."

Nadat hij geblesseerd aan de kant moest pepte Ronaldo zijn ploeggenoten op, sprak ze moed in en zei tegen de ingevallen Éder dat die een doelpunt zou gaan maken. Het bleken profetische woorden.

"Ik loop al lang mee in het voetbal en voelde dat hij ging scoren", zei Ronaldo. "Portugal heeft deze Europese titel verdiend. Met mijn clubs heb ik alles al gewonnen, maar ik wilde ook dolgraag iets met Portugal winnen. Dat miste ik nog. Daarom is dit een uniek moment voor mij en voor alle Portugezen. Dit vergeet ik nooit meer."

"Van lelijk eendje naar mooie zwaan"

"We zijn van een lelijk eendje veranderd in een mooie zwaan." Zo reageerde bondscoach Fernando Santos op de eerste EK-overwinning van Portugal tegen Frankrijk. Santos maakte van Portugal een hecht collectief, steunend op een ijzersterke defensie en met superster Cristiano Ronaldo voorin als boegbeeld.

"Ik heb mijn spelers altijd verteld dat ze allemaal heel veel talent hebben, maar vooral moeten zorgen dat ze harder vechten, rennen en meer geconcentreerd moeten zijn dan hun tegenstanders. We hebben een geweldige groep", jubelde de 61-jarige Santos. "Ik heb altijd geloofd in wat ik toen op mijn eerste dag zei, dat we dit EK konden gaan winnen. We hebben een geweldige toekomst voor ons. Maar eerst gaan we dit succes vieren."

Santos verklaarde ook in een interview dat hij en zijn team veel steun kregen van aanvoerder Cristiano Ronaldo, die na 25 minuten geblesseerd van het veld moest. "Het feit dat hij op de bank zat en aanwezig was in de kleedkamer, was een grote steun voor de spelers en ik wil hem bedanken", klinkt het.

"Frankrijk heeft meer balbezit gehad, maar wij volgden ons spel idee, om de Fransen te laten lopen. Soms zijn we erin geslaagd, soms minder, maar we waren goed georganiseerd met een goede verdediging. Dat is het geheim van onze overwinning. We waren beter dan onze tegenstanders, we hebben een doelpunt gescoord", aldus de bondscoach.

 

2016 Getty Images