"Frankrijk niet de winnaar op sportief vlak, wel op organisatorisch vlak"

"De organisatie van het EK Voetbal in Frankrijk was een succes, ondanks de verhoogde dreiging." Dat hebben de Franse ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Patrick Kanner (Sport) gezegd tijdens een persconferentie. Tijdens het toernooi werden 1.550 mensen opgepakt.

"Frankrijk heeft dan misschien niet gewonnen op sportief vlak, maar als het gaat over het organiseren van een evenement van deze grootte, komen we wel als winnaar uit de bus", formuleerde Kanner het. Cazeneuve bedankte iedereen die zich ingezet heeft voor de veiligheid tijdens het toernooi. Ongeveer 42.000 agenten, 30.000 gendarmes, 50.000 mensen van de burgerwacht, 30.000 veiligheidsbeambten en nog eens 10.000 militairen werden ingezet om terroristische aanvallen en geweldplegingen te voorkomen.

"Een grote aanslag was onze gedeelde angst, maar we hebben het geluk gehad dat er niets van die aard is gebeurd. Dat is een grote opluchting", stelt Jacques Lambert, medeorganisator van het EK. "Was er toch iets gebeurd, dan hadden we het toernooi meteen stopgezet."

Cazeneuve betreurt enkel "één groot incident", namelijk de "onacceptabele" rellen in Marseille na de wedstrijd Engeland-Rusland, op 11 juni. "We hebben zo snel mogelijk de verantwoordelijken gearresteerd en de gewelddadige hooligans weggestuurd, zodat er geen dergelijke confrontaties meer zouden komen tijdens de rest van het toernooi."

In totaal werden tijdens het EK 1.550 mensen opgepakt, waarvan 59 een celstraf kregen, 64 het land uit gezet werden en 32 niet meer in Frankrijk mochten komen tijdens het toernooi.