Andrea Leadsom stapt uit de race om Brits premierschap

Andrea Leadsom is niet langer kandidaat om de Britse premier David Cameron op te volgen. Dat heeft ze zelf aangekondigd.

De weg voor de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May naar Downing Street 10 ligt helemaal open nu haar collega van Energie Andrea Leadsom zich uit de race heeft teruggetrokken.

De twee vrouwen waren de enige overgebleven kandidaten om het leiderschap van de Conservatieve partij van David Cameron over te nemen en bijgevolg de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden.

"Theresa May kan rekenen op de steun van meer dan 60 procent van de partij", zei Leadsom in een lededeling. "Ze is hierdoor perfect geplaatst om de brexit in goede banen te leiden onder de best mogelijke voorwaarden voor het Britse volk en ze heeft ook beloofd dit te doen."

"Zelf kan ik slechts rekenen op de steun van minder dan een kwart van de partij. Ik denk niet dat dit voldoende is om een sterke en stabiele regering te vormen."

"Er is geen grotere eer dan de Conservatieve partij en de regering te leiden en ik had dit graag gedaan. Maar ik heb geconcludeerd dat de belangen van ons land het beste zijn gediend met de onmiddellijke aanstelling van een sterke en breed gesteunde premier."

"Ik trek me daarom terug uit de verkiezing om het leiderschap van de Conservatieve partij en ik wens Theresa May alle succes toe. Ze heeft al mijn steun."

"Moederschapsinterview"

De aankondiging van Leadsom volgt twee dagen nadat The Times een interview met haar heeft gepubliceerd met het citaat "Het feit dat ik een moeder ben, geeft me een voorsprong op May" als titel.

Zelf reageerde Leadsom furieus op de kop en de inhoud van het interview. Toch kreeg ze bakken kritiek over haar heen, niet het minst omdat May haar even tevoren nog had opgeroepen een "propere campagne te voeren".

"May kan de Conservatieve partij verenigen"

Voorzitter Graham Brady van de bijzonder invloedrijke "1922 committee" binnen de Conservatieve partij zegt dat de beslissing van Leadsom niet betekent dat de race om het leiderschap nu wordt heropend.

Het staat dan ook vast dat May de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. De meeste Conservatieve en andere Britse politici reageren positief op dit nieuws.

"Theresa May heeft de noodzakelijke autoriteit en het leiderschap om de Conservatieve partij te verenigen en het land de komende weken en maanden vooruit te stuwen", zegt Boris Johnson, een grote voorstander van de brexit en lange tijd de grote favoriet om Cameron op te volgen. "De moedige en principiële beslissing van Andrea laat toe dit proces meteen op te starten."

Wanneer May precies premier wordt, is niet duidelijk. Brady laat verstaan dat dit snel kan gebeuren, maar laat niet in zijn kaarten kijken over het exacte moment.