Antwerpen eert oud-burgemeester Jan Van Rijswijck met bloemenhulde

Op de begraafplaats Schoonselhof heeft het Antwerpse stadsbestuur de traditionele bloemenhulde gehouden naar aanleiding van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar was die ter ere van voormalig Antwerps burgemeester Jan Van Rijswijck (1853-1906).

Waarnemend burgemeester Koen Kennis (N-VA) loofde Van Rijswijck omdat hij "de kloof tussen burger en politiek verkleinde" door onder meer zijn tussenkomsten in de Antwerpse gemeenteraad in het Nederlands te houden.

Advocaat en journalist Jan Van Rijswijck was Antwerps burgemeester van 1892 tot kort voor zijn dood in 1906. Onder zijn bewind organiseerde de Scheldestad de Wereldtentoonstelling van 1894 en werd het huidige gebouw van het station Antwerpen-Centraal gebouwd. Vandaag lag de nadruk gezien de Vlaamse feestdag op zijn Vlaamsgezindheid.

"We kunnen het ons vandaag nog moeilijk voorstellen, maar nauwelijks honderd jaar geleden was de voertaal in de Antwerpse gemeenteraad nog Frans", zei Kennis. "Jan Van Rijswijck weigerde dat spel van misprijzen en arrogantie tegenover Vlaanderen en de taal van het volk mee te spelen. Voor hem was de Vlaamse beweging trouwens in de eerste plaats een sociale beweging."

Verzekeraar Mark Leysen (Vanbreda Risk & Benefits), de Iraanse sommelier Sepideh Sedaghatnia en galerijhouder Adriaan Raemdonck namen eveneens het woord tijdens de hulde en hadden het respectievelijk over de gelijkenissen tussen de Guldensporenslag en de brexit, inburgering en cultuursubsidies.

Ook onder meer Antwerps gouverneur Cathy Berx, provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), de Antwerpse schepenen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en Claude Marinower (Open VLD) en Vlaams parlementsleden Annick De Ridder (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen) waren op de plechtigheid aanwezig.