België raadt reizen naar Zuid-Soedan af

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om nog naar het Afrikaanse land Zuid-Soedan te reizen. Daar wordt sinds enkele dagen weer gevochten tussen de twee belangrijkste politieke en etnische groepen van het land.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn er acht Belgen in Zuid-Soedan. De Belgische ambassade in buurland Oeganda heeft met hen contact opgenomen en die acht zouden allen veilig zijn. 

Toch wordt hen de raad gegeven om het land zo snel mogelijk te verlaten. De ambassade in Oeganda bekijkt nu hoe dat geregeld moet worden.

Dat is niet eenvoudig, want de luchthaven van de hoofdstad Juba is door de gevechten van de voorbije dagen gesloten en er moet dus naar andere manieren worden gezocht.

De gevechten braken eerder uit tussen de aanhangers van president Salvo Kiir en die van zijn vicepresident Riek Machar. De voorbije jaren vochten die al een burgeroorlog uit, maar ze hebben nu samen hun troepen opgeroepen om de gevechten te steken. Dat is echter nog niet gebeurd. Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijkheid na een jarenlange oorlog met Soedan, maar wordt sindsdien verscheurd door interne politieke en etnische spanningen.