Commotie rond homofobe Sizzla op Reggae Geel: "In gesprek met hem gegaan"

De komst van Sizzla naar Reggae Geel veroorzaakt heel wat commotie. Verschillende mensen zien de Jamaicaanse reggae-artiest liever niet op de affiche staan aangezien hij bekend staat voor zijn homofobe uitspraken. "We zijn met hem in dialoog gegaan", benadrukt het festival vandaag.

Het was het Equal Rights and Justice Collective dat eind vorige week de kat de bel aanbond. In een open brief op de website van De Wereld Morgen vroeg het aan de organisatie van het festival om het optreden van Sizzla Kalonji te annuleren. Reden? Zijn gekende homofobe uitspraken. Zo zou hij volgens het collectief het in een van zijn nummer hebben over "homo's die moeten worden verbrand, verminkt en gedood".

"Hoe kan het dat een Europees reggaefestival als Reggae Geel een man wiens discours over holebi’s aanleunt bij dat van Syriëstrijders zonder enige duiding op het hoofdpodium als headliner programmeert", vraagt het collectief - dat naar eigen zeggen bestaat uit bezorgde burgers: hetero en LGBTI - zich luidop af. "Nog los van het feit of Sizzla’s muziek inderdaad mensen aanzet tot moord blijft er de wrange vaststelling dat gezonde, rationeel denkende mensen deze man een podium geven."

"Bewust voor gekozen"

De organisatie benadrukt in een tekst op diezelfde website dat er wel degelijk goed is nagedacht over de keuze. "We hebben er bewust voor gekozen om Sizzla op de affiche te zetten", zo staat er te lezen. "Hij is niet alleen een van de kwalitatief meest hoogstaande, energieke en gewilde artiesten van afgelopen jaren, maar ook een van de meest controversiële, zeker op het gebied van intolerantie tegenover homoseksualiteit."

Het festival benadrukt dat het al veertig jaar lang verdraagzaamheid en solidariteit promoot en dat het in dialoog is gegaan met de zanger. "We hebben - op zijn initiatief zelfs - contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten. Ons standpunt is en blijft dat iedereen in een democratische samenleving als de onze, de kans verdient om te tonen dat hij of zij kan evolueren, nuanceren en contextualiseren."

Niet eerste keer

In 2012 ontstond er al eens commotie rond de zanger, ook toen door zijn homofobe uitspraken. Op vraag van de holebigemeenschap werden toen verschillende optredens afgelast.