De kracht van een beeld: het zwijgzame verzet van een zwarte vrouw

Een zwarte vrouw in een opwaaiende zomerjurk, midden op straat. Deemoedig staart ze voor zich uit terwijl 2 zwaarbewapende agenten op haar toestappen om haar daar weg te halen. Spontaan lijkt ze hen haar polsen aan te bieden, wachtend op de boeien. Dit krachtige beeld is afgelopen weekend op foto vastgelegd tijdens protesten tegen politiegeweld in de VS. Sindsdien gaat het de wereld rond.

In Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana wordt nu al dagenlang tegen politiegeweld geprotesteerd nadat agenten er vorige week een zwarte man op straat hebben doodgeschoten.

Zaterdag verzamelden honderden manifestanten voor het hoofdkwartier van de politie van de stad. Toen ze met z'n allen de weg op trokken en die blokkeerden, greep de politie in. Agenten sloten de weg af en verwijderden de manifestanten.

Zeker 1 vrouw hield voet bij stuk en bleef midden op straat staan, schijnbaar zonder de agenten te bedreigen of aan te vallen. Twee van die laatsten namen het zekere voor het onzekere en stapten (zwaarbewapend) op haar af om haar daar weg te halen.

Oorlogsuitrusting

Verschillende omstaanders hebben dit moment gefotografeerd. Hoewel het beeld nauwelijks twee dagen oud is, is het in de VS meteen tot een iconische foto uitgegroeid.

Het contrast tussen de ogenschijnlijk vredevolle en kwetsbare vrouw in een luchtige zomerjurk en de agenten in quasi-oorlogsuitrusting is dan ook huizenhoog en is hierdoor volgens velen een perfect symbool voor het overdadige politiegeweld waarmee veel (zwarte) burgers te maken krijgen.

"Tankman"

Op sociaalnetwerksites trekken velen de parallel met de "tankman" op het Tiananmenplein in Peking tijdens de studentenprotesten van 1989. Als enige waagde hij het toen als David tegen Goliath voor een colonne tanks te gaan staan en die zo (even) tot stilstand te brengen. De beelden van deze verzetsdaad gingen eveneens de wereld rond en hebben doorheen de jaren een welhaast mythisch aura gekregen.

Daar waar de identiteit van de "tankman" altijd een mysterie is gebleven, is die van de zwarte vrouw nu wel bekend. Volgens verschillende Amerikaanse media gaat het om ene Ieshia Evans.

1989 AP