Eric Van Rompuy: "Bourgeois is zwakste minister-president ooit"

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy is snoeihard voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Zijn "spuwen-uitspraak" is "een minister-president onwaardig", vindt hij. "Hiermee bewijst hij dat hij de zwakste minister-president ooit is."

In het Brusselse stadhuis beheerste de uitspraak van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de gesprekken. CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy spaarde zijn kritiek op de Vlaams minister-president alvast niet. "Dit is gewoon een minister-president onwaardig", klonk het in "Villa politica".

"Het past natuurlijk in het wij-zij-discours van de Vlaams-nationalisten. Zij gebruiken bewust het vijandbeeld. Als het niet de Walen zijn, dan zijn het wel de vakbonden of de stakers. Ze zoeken de polarisatie", aldus Van Rompuy, die betreurt dat Bourgeois "de confrontatie opzoekt". "Zijn uitspraken bevestigen voor mij dat hij de zwakste minister-president ooit is", aldus nog Van Rompuy.

"Niet wijs"

Zo ver als Van Rompuy durft minister van Werk Kris Peeters (ook CD&V) niet te gaan, maar het gebruik van het woord "spuwen" vindt hij toch ook niet "wijs". "Het klopt ook niet dat de taalgrens een stakingsgrens is. Er zijn ook in Wallonië veel werkwilligen. Het woord spuwen zou ik ook niet gebruiken. Dat is niet wijs, want het kan heel hard overkomen. Ik heb begrepen dat de minister-president zijn woorden nadien heeft bijgestuurd en dat hij het misschien niet zo bedoeld heeft. Maar het kan natuurlijk wel hard overkomen."

Een minister-president moet altijd goed opletten met wat hij zegt, beklemtoont Peeters. "Het is heel belangrijk dat hij zijn woorden met zorg kiest."

Jasper Jacobs

Meest gelezen