Israël maakt opnieuw financiële steun vrij voor nederzettingen

De Israëlische overheid heeft bijna 13 miljoen dollar vrijgemaakt voor de nederzettingen Kiryat Arba en Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Ze wil zo de kolonies "versterken" na een reeks aanvallen door Palestijnen in de zone, melden officiële bronnen.

De hulp van 12,8 miljoen dollar (11,6 miljoen euro) zal over een periode van drie jaar naar de sociale diensten, het onderwijs en de veiligheidsdiensten van de nederzettingen gaan. "De overheidsdiensten hebben er alles aan gedaan om de inwoners om een heroïsche manier het hoofd te laten bieden tegenover het brutale terrorisme", zei premier Benjamin Netanyahu nog voor aangekondigd werd dat er middelen zouden worden vrijgemaakt.

In juni meldde de regering, die onlangs aankondigde dat ze het licht op groen heeft gezet voor 560 nieuwe woningen in enkele nederzettingen, dat ze 16 miljoen euro had vrijgemaakt voor enkele kolonies in de Palestijnse gebieden.

Sinds september vielen bij aanvallen door Palestijnen tegen inwoners van de Joodse nederzettingen meer dan 30 doden. Er kwamen echter ook al 200 Palestijnen om, volgens Israël voornamelijk aanvallers. Zondag kwamen nog honderden inwoners van de kolonies op straat om te protesteren tegen het aanhoudende geweld.

De Palestijnen beschouwen de nederzettingen en de uitbreiding ervan als het grootste obstakel voor het geblokkeerde vredesproces. Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de oorlog van 1967. Het grootste deel van de internationale gemeenschap veroordeelt de bouw van nieuwe nederzettingen in deze gebieden, waar de Palestijnen hopen een onafhankelijke staat op te richten. Vandaag wonen in de nederzettingen zowat 570.000 kolonisten.