May: "Brexit betekent brexit en daarvan gaan we een succes maken"

Sterk leiderschap tonen, het land verenigen en een positieve toekomstvisie uittekenen: op die basisprincipes wil de toekomstige premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May haar beleid baseren. Dat heeft ze gezegd na de aankondiging van aftredend premier David Cameron dat hij de fakkel aanstaande woensdag aan haar doorgeeft.

"Ik ben vereerd en nederig dat de Conservatieve partij mij als haar nieuwe leider heeft gekozen." Dat zijn de eerste woorden waarmee Theresa May zich tot de pers en het Britse volk heeft gericht nu het vast staat dat zij de nieuwe partijleider en bijgevolg de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Dat is zeker nu haar enige overgebleven concurrent Andrea Leadsom eerder vandaag de handdoek in de ring heeft gegooid.

"Mijn campagne heb ik op drie pijlers gebaseerd", ging ze verder. "Eerst en vooral hebben we een sterk en ervaren leiderschap nodig om ons door moeilijke en onzekere economische en politieke tijden te loodsen. Dat leiderschap moet het best mogelijke akkoord uit de brand slepen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en het moet een nieuwe plek voor ons in de wereld vinden. Brexit betekent brexit en daarvan gaan we een succes maken."

"Ten tweede moeten we ons land verenigen. Ten derde hebben we een sterke, nieuwe, positieve visie voor de toekomst van ons land nodig. Een visie van een land dat de belangen van iedereen dient. Want we gaan mensen meer controle over hun leven geven. Op die manier zullen we samen een beter Verenigd Koninkrijk bouwen."

"Tegen woensdagavond hebben we een nieuwe premier"

De toespraak van May volgde enkele uren nadat aftredend premier David Cameron voor zijn ambstwoning in Downing Street 10 in Londen had aangekondigd dat hij aanstaande woensdag de fakkel aan May doorgeeft. Daarmee maakte hij een einde aan vele speculaties over het precies tijdstip van de machtsoverdracht.

 "Morgen zit ik de laatste vergadering van mijn kabinet voor", zei hij. "Woensdag ga ik naar het Lagerhuis voor het vragenuurtje. Daarna trek ik naar het Paleis waar ik mijn ontslag zal aanbieden. Tegen woensdagavond hebben we een nieuwe premier."

"Ik ben blij dat Theresa May de nieuwe premier wordt", zei hij nog. "Ze is sterk en competent. Ze is meer dan capabel om het leiderschap te tonen dat het land de komende jaren nodig zal hebben en ze kan op mijn volledige steun rekenen."