Noord-Korea kondigt "fysieke actie" aan tegen raketafweersysteem

Noord-Korea heeft gedreigd met "een fysieke actie" tegen het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) dat gebruikt zal worden in Zuid-Korea.
THE ASSOCIATED PRESS2013
archieffoto

"De Democratische Volksgrepubliek Korea zal een fysieke actie ondernemen om het THAAD volledig te controleren, van zodra zijn positie in Zuid-Korea zal bevestigd zijn", aldus het Noord-Koreaanse leger in een persbericht, dat via staatspersagentschap KCNA werd verspreid.

"Onze militairen zijn klaar om de vijand te bestrijden en hem in een zee van vuur te zetten als we hen daartoe het bevel geven", klinkt het volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap nog in het persbericht. Noord-Korea reageerde zo voor de eerste keer op de beslissing van Seoel en Washington om het Amerikaanse THAAD-systeem te installeren in Zuid-Korea, waar al 28.500 militairen gestationeerd zijn.

Zondag bevestigde de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Han Min-koo nog dat het raketafweersysteem in staat is om Noord-Koreaanse raketten te onderscheppen. De Koreaans-Amerikaanse beslissing leidde ook tot veel kritiek vanuit Rusland en China. Moskou drukte "ernstige bezorgdheden" uit over THAAD, terwijl Peking "erg ontevreden is en zich sterk verzet" tegen de installatie van het raketafweersysteem.