Pokémon Go spelen? Bezint eer ge begint

Pokémon Go is in ons land nog niet officieel beschikbaar en toch spelen al velen het spel met volle overgave. De game is echter niet zonder gevaren, zo bewijzen enkele voorbeelden uit het buitenland. En dat amper enkele dagen na de release.

Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Japan mochten afgelopen woensdag als eersten kennismaken met het nieuwste Nintendo-spel dat helemaal draait rond het vangen van Pokémons. Gebruikers moeten met hun smartphone naar buiten trekken om de figuurtjes te zoeken. Via augmented reality zien ze de Pokémons "in de echte wereld" verschijnen op hun scherm.

Het spel is een ontzettend succes. Zo raakte afgelopen vrijdag al bekend dat de verdere uitrol even wordt uitgesteld omdat de servers overbelast zijn. Het aandeel van producent Nintendo is op de beurs van Tokio ondertussen zelfs met 22 procent gestegen.

In Europa zal de game naar verluidt "binnen enkele dagen" beschikbaar zijn, maar velen hebben niet gewacht en hebben al een achterpoortje gevonden om de app te downloaden. Gebruikers letten echter beter toch wat op, zo bewijzen enkele voorvallen van de afgelopen dagen in het buitenland. Een overzicht.

1. Beroofd tijdens de zoektocht

In de Amerikaanse staat Missouri lokten vier overvallers een gebruiker naar een bepaalde plek via een betalende functie die het toelaat gebruikers naar een plaats te lokken. De vier - die een vuurwapen bij zich hadden - zijn ondertussen opgepakt.

En ook in Tilburg in Nederland heeft de politie weet van een overval op drie spelers, die het spel wellicht via een achterpoortje al op hun smartphone hebben staan. Zij zijn hun geld en telefoon kwijt. De lokale politie vraagt zich luidop af of het spel wel veilig is.

2. "Niet rijden én zoeken!"

Die veiligheid is ook van belang bij het rijden. Verschillende instanties roepen op om het spel niet te spelen terwijl je achter het stuur zit. Onder meer de Tennessee Highway Safety Office startte een campagne via Twitter.

3. Overspoelde politiebureaus...

Verschillende politiebureaus in de Verenigde Staten en Australië worden bovendien overspoeld met gebruikers omdat ze daar moeten zijn voor een beloning in het spel.

"De meeste mensen komen naar het politiebureau met een hulpvraag. Wij willen deze mensen helpen en dat zo goed mogelijk zonder afleiding", schrijft de politie van Amsterdam nu al op zijn Facebookpagina. "Iedereen is natuurlijk welkom in een politiebureau, maar we willen op voorhand al vragen hier rekening mee te houden."

4. ... en huizen

En ook andere locaties zijn plots wat populairder dan gewoonlijk. Zo ziet de Amerikaan Boon Sheridan de afgelopen dagen opvallend veel auto's aan zijn deur stoppen. Zijn huis is blijkbaar een zogenoemde Pokémon Gym, waar veel gebruikers naartoe trekken.

5. Pokémon én lijk gevonden

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Wyoming heeft eind vorige week een lijk gevonden in een rivier toen ze daar op zoek was naar een specifieke water-Pokémon. De plaatselijke politie gaat ervan uit dat het slachtoffer om het leven is gekomen door een ongeval.

Maar... niet enkel kommer en kwel

Het spel is echter niet alleen kommer en kwel, zo benadrukken de vele gebruikers. Heel wat mensen zijn vooral positief over het feit dat het spel zich volledig buiten afspeelt en dus niet voor het televisietoestel of de computer in de woonkamer.

Sommigen spelen het spel wel op heel opmerkelijke plaatsen. De Amerikaanse soldaat Louis Park liet bijvoorbeeld via Facebook weten zijn eerste Pokémon gevangen te hebben aan de frontlinie met terreurgroep IS in Mosul. "IS, ik daag jullie uit voor een Pokémon-gevecht. Mortierwapens zijn voor watjes", schrijft hij erbij.

Toch al spelen?

Officieel is de app dus nog niet te downloaden in ons land, maar wie het spel al wil spelen, kan dat met enkele muisklikken toch doen. Op de site van Studio Brussel staat uitgelegd hoe dat kan.

Meest gelezen